Egymásra talált az SaS és a HLAS a családtámogatási csomag elleni harcban

Egymásra talált az SaS és a HLAS a családtámogatási csomag elleni harcban

Az inflációellenes csomagnak “gyorsnak és célirányosnak” kell lennie, de Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter javaslata nem ilyen – jelentette ki Marián Viskupič (SaS) parlamenti képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke a HLAS-os Denisa Sakovával nagy egyetértésben a TA3 vasárnapi vitaműsorában.

Két dolgot már elöljáróban érdemes kiemelni. Az egyik, hogy egy konkrét javaslat parlamenti tárgyalása során “célirányossággal” érvelni lefordítva liberális értelmezésben azt jelenti, hogy csökkenteni kell a támogatásra jogosultak körét úgy, hogy az minél kevesebbe kerüljön. Az SaS gyorsan összetákolt ellenjavaslata a múlt hétről például kevesebb mint 300 millió eurós kerettel számolt szemben Matovič 1,2 milliárdos keretével.

A másik, hogy mind a TA3-n, mind a Markíza hétvégi tévés vitaműsoraiban SaS-Hlas páros szerepelhetett, ami elég kényelmesnek bizonyult, tekintettel arra, hogy a családtámogatási csomag kapcsán az SaS lényegében szintén ellenzékiként viselkedik, és minden eszközzel támadja a javaslatot. Vagyis politikai narratívában újabb kapcsolódási pont alakult ki a baloldali, de nyugati mainstreamhez hozzásimuló Hlas és a liberális SaS között.

Viskupič érvelése lényegében arról szólt, hogy csak a legszükséges esetek részesüljenek támogatásban.

“Most már szükségen túl is segítséget adnának, amire nincs szükség. Az anyáknak nem kell újabb szociális segély, arra van szükség, hogy bölcsödébe, óvodába tudják adni gyermeküket és mehessenek dolgozni. Nem elég egy újabb segélycsomag”

Hírdetés

érvelt.

Megjegyezzük, a liberális gazdaságpolitika szinte már ősellenségként kezeli a családtámogatást, mert az az ő felfogásukban csökkenti a fogyasztást, egy időre kivonja a nőket a munkapiacról, ráadásul alternatívát támaszt a migránsok munkacélú importjával szemben.

Viskupič leszögezte, hogy pártja nem fogja támogatni a csomagot.

Az SaS minden problémáért Matovičot teszi felelőssé, ami narratíva szempontjából lehetővé teszi, hogy közös pozícióból támadják a csomagot a Hlas-szal. Ez utóbbinak parlamenti képviselője, Denisa Saková szerint a szakértők is alátámasztják, hogy csak a legrosszabb helyzetben lévő családosokat és a nyugdíjasok kellene támogatni. Érdekes módon Saková hiányolta a családtámogatási rendszerből azokat, akiknek nincs gyerekük. Ezt egyébként elég nehéz értelmezni, mindazonáltal a Hlas választónak elsöprő többsége nyugdíjas.

Bár a HLAS és a SaS halk szövetségéről már régóta beszélnek a kulisszák mögött, a két párt képviselője most mégis az OĽANO és az ĽSNS együttműködését hangoztatja a sajtóban. Mivel az SaS nem támogatja a családtámogatási csomagot, nincs meg a szükséges koalíciós többség a parlamentben, a Hlas és a Smer természetesen ellene van, így még az ĽSNS jöhet szóba, Matovič pedig egyeztetett velük a kérdésben. Viskupičék kissé rájátszanak az OĽANO és az ĽSNS közös együttműködésének kiemelésére – az utóbbinak ugyanis a felmérések alig másfél százalékot adnak. Ezért is furcsa, hogy az SaS miért kéri az OĽANO-tól, hogy zárja ki az ĽSNS-szel való választások utáni együttműködést.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »