Egyiptomi katonákkal végeztek a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi biztonsági erők legalább nyolc tagjával végeztek feltehetően iszlamista fegyveresek a Sínai-félsziget északi részén, egy ellenőrző pont ellen elkövetett támadásban – közölte egy katonai szóvivő.

Egyelőre semmilyen csoport nem jelentkezett a csütörtök esti rajtaütés végrehajtójaként, de gyaníthatóan a térségben tevékenykedő iszlamisták voltak a támadók. A tájékoztatás szerint a hadsereg megölt hármat közülük.

Arról, hogy pontosan mi történt, többféle jelentés is napvilágot látott. A szóvivői közlemény szerint „fegyveres terroristák” egy csoportja előbb egy autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe, majd tűzharcba keveredett a biztonságiakkal, és egy másik robbanószerkezetet is élesített.

Más biztonsági források korábban azt közölték, hogy először két rakétahajtású gránáttal vették célba az el-Arís városától délre lévő ellenőrző pontot, majd álarcos fegyveresek gépkocsikból tüzet is nyitottak a biztonsági erők ott állomásozó tagjaira.

A Sínai-félszigeten a hasonló incidensek megszaporodtak az észak-afrikai ország legrégebbi iszlamista mozgalmához, a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfő 2013-as megbuktatása óta. A térségben fegyveres felkelést folytató szélsőséges csoport 2014-ben hűséget fogadott az elsősorban Szíriában és Irakban tevékeny Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, felvette a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) nevet, és azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

Rovatok: KékfényTelepülés: EgyiptomCímkék: kékfény, kivégzés, egyiptomi katonák, halálos áldozatokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »