Egyiptom nem ad beutazóvízumot katariaknak

Egyiptom a hét végétől nem ad beutazóvízumot az országba érkező katari állampolgároknak – jelentették be kedden Kairóban, amely más arab országokkal együtt azzal vádolja a közel-keleti emírséget, hogy támogatja a terrorizmust.

A csütörtöktől érvénybe lépő rendelkezés nem vonatkozik az egyiptomiak katari házastársaira, és a katari diákokra, akik az országba érkezéskor jogosultak a turista vízumra – közölte Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő.

A döntés hétfőn vált ismertté, amikor Számeh Sukri külügyminiszter találkozott kuvaiti kollégájával, Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh sejkkel, aki közvetíteni próbál a Katar, illetve Perzsa(Arab)-öböl menti és más országok példa nélküli viszályában.

Sukri kitartott amellett, hogy Katarnak válaszolnia kell az arabok országok követeléseire, amelyeket feltételül szabtak az emírség ellen június 5-én elrendelt embargó feloldására – derült ki a külügyi közleményből – írja az MTI.

http://mno.hu/

Szaúd-Arábia, az emírségek, Egyiptom és Bahrein a múlt hónapban szakították meg diplomáciai kapcsolataikat Dohával, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Több afrikai ország jelezte, hogy támogatja a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat. Néhányan továbbmentek: szárazföldi és légi blokád alá vonták a világ egyik leggazdagabb országát.

Katarnak egyébként az elmúlt időszakban több segítője is akadt: gyümölcsöt és zöldséget, valamint egyéb élelmiszereket szállítanak a blokád alá vont országba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »