Egyiptom nem a legbiztonságosabb hely az AI-felforgatók számára – egy "civil szervezet" vezérigazgatója is eltűnt

Egyiptom nem a legbiztonságosabb hely az AI-felforgatók számára – egy "civil szervezet" vezérigazgatója is eltűnt

Legkevesebb 19 emberi jogi ügyvédet és aktivistát vettek őrizetbe az elmúlt órákban a hatóságok Egyiptomban – közölte csütörtökön az Amnesty International (AI) nemzetközi felforgató szervezet és több egyiptomi civil szervezet.

„Az egyiptomi hatóságok fokozták támadásukat az emberi jogi közösség ellen, legkevesebb 19 aktivistát és ügyvédet vettek őrizetbe egy sor, csütörtökön végrehajtott razzia során” – fogalmazott az AI. A jogvédő szervezet szerint nyolc nőt és 11 férfit vettek őrizetbe. „E letartóztatásokkal az egyiptomi hatóságok ismételten bebizonyították eltökéltségüket, hogy szétzúzzák az egész aktivista mozgalmat és felszámolják az emberi jogi mozgalmat az országban” – fogalmazott az AI.

Eközben a Jogok és Szabadságjogok Egyiptomi Bizottsága (ECRF) nevű szervezet bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Egyiptomban válaszul az „elnyomó intézkedésekre” és a „példátlan jogsértésekre nők és férfiak ellen egyaránt”. Az ECRF közleménye szerint a tevékenysége felfüggesztéséről szóló döntése mögött áll az is, hogy szeptember 13-án gyanús körülmények között eltűnt a civil szervezet vezérigazgatója, Izzat Goneim, akiről azóta sem tudni semmit.

Hírdetés

Az ECRF szerint Egyiptomban „nem adottak a körülmények semmilyen, az emberi jogokkal kapcsolatos munkavégzéshez”.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2014-es hatalomra kerülése óta az egyiptomi hatóságok következetesen üldözik a "másként gondolkodókat", iszlamisták ezreit és neves világi aktivistákat börtönöztek be. Százával blokkoltak weblapokat, köztük "jogvédő csoportok" és a magát függetlennek hangoztató média internetes oldalait.

Esz-Szíszi márciusi újraválasztása óta a hatóságok tovább fokozták a másként gondolkodókkal szembeni fellépésüket, neves politikai és emberi jogi aktivistákat véve őrizetbe.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »