Egyházmegyei napot tartottak Kalocsán

Egyházmegyei napot tartottak Kalocsán

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye közösségeinek szerveztek találkozót október 27-én. A hitoktatók továbbképzése mellett családi napot tartottak és a karitász helyi csoportjai is összegyűltek. Az ünnepi szentmisén lektorokat és akolitusokat avatott Bábel Balázs érsek, valamint díjakat adott át.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban kezdődött, szentmisével, melyet Bábel Balázs érsek mutatott be. A főpásztor prédikációjában az Egyházról elmélkedett, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a napon együtt vannak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye életének fontos szereplői.

Mi a közös nevező? – tette fel a kérdést. – Ha odafigyeltünk a szentleckére, Pál apostol az efezusi levélben beszél Krisztus testéről. Több helyen használja ezt a képet; hasonlatot, melyet egy régi tanító mese formájában hallott. Menenius Agrippa története szerint a test tagjai fellázadtak a gyomor ellen, mivel az elemészti a jobbnál jobb falatokat, más munkát viszont nem végez. Elhatározták, hogy nem adnak több ételt a gyomornak. Először kezdett szédülni a test, majd nem látni, nem hallani, hiszen nem sokáig bírja az éhezést. Rájöttek a tagok, hogy az emberi testben mindenre szükség van. Mindennek megvan a maga feladata. Innen a kép Szent Pálnál is. A levél írásának idejében, amikor már kialakultak az első egyházközségek, s az apostol maga is alapított egyházközségeket, tudták, hogy azokban mindenkinek megvan a maga sajátos feladata. Az igazi fő pedig maga Jézus Krisztus.

Az Egyház hasonló tehát a testhez – folytatta az érsek, majd pápai és zsinati dokumentumokat idézett: XII. Piusznak a II. világháború közepén kiadott Mystici Corporis Christi kezdetű enciklikáját, majd a II. vatikáni zsinat Lumen gentium kezdetű konstitúcióját. Utóbbi szerint a fő Krisztus, de utána mi is testének, az Egyháznak része vagyunk. XII. Piusz azt írja, hogy az Egyház Krisztus fősége alatt láthatóvá válik. Ebben nem értünk egyet a reformációval, mi ugyanis látható egyházat, közösséget vallunk. Látható módon vagyunk az Egyház tagjai. Még a bűnös ember sincs kizárva a közösségből, de fontos feltétel, hogy vissza akarjon térni a közösségbe a bűnbánat által.

Hírdetés

Az Egyház terjedelmesebb a Katolikus Egyháznál, de valljuk a Dominus Iesus kezdetű dokumentummal, hogy Krisztusnak egy Egyháza van, s ez teljességében a Katolikus Egyházban valósul meg – itt, ahol megvalósul a szentségek és a hierarchia teljessége – hangsúlyozta Bábel Balázs. – Világunkban az egyháztagság formálissá válik. Sok megkeresztelt ember valójában nem éli a hitét. A mai evangéliumban az úr ki akarja vágatni a terméketlen fügefát, de a gondnoka kéri, hogy még ne tegye. Mi is védeni és erősíteni akarjuk az Egyház tagjait. A világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység. Védelmeznünk és segítenünk kell keresztény testvéreinket, össze kell tartanunk. A Krisztus testéhez való tartozás azt jelenti, hogy mindenben segítjük egymást, és imádkozunk egymásért. 

Két papnövendék avatását ünnepeljük – hangsúlyozta az érsek. – A lektor a felolvasás hivatalos megbízottja, arra kötelezi el magát, hogy hirdeti Isten szavát. Az akolitus is a szolgálat őrzője. Az Egyház legfontosabb jellemzője és eszménye a szolgálat. Az Egyház nem demokratikus, hanem hierarchikus, de nem az uralkodás terén, hanem a szolgálatban – mutatott rá a kalocsa-kecskeméti főpásztor, aki a szentbeszéd után lektorokat és akolitusokat avatott a főegyházmegye papnövendékei közül.

A szentmise végén Bábel Balázs átadta a hitoktatóknak járó legmagasabb egyházmegyei kitüntetést, a Koszter-díjat, melyet idén Kecskeméti Zoltánné és Szabó Imre hittanárok vehettek át. Életművét elismerve Pro Schola Christiana díjat adományozott a főpásztor Szőnyi János állandó diakónusnak, hittanárnak. Kitüntette továbbá a főegyházmegyei karitász eddigi igazgatóját, Szántó Ambrust huszonöt évnyi diakónusi szolgálatáért, valamint a karitászban végzett huszonhárom évnyi munkájáért.

A szentmise végén adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által meghirdetett rajzpályázat egyházmegyei fordulójának díjait is.

A program a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben folytatódott, ahol a hittanárok továbbképzése mellett családi programokba, kézműves-foglalkozásba kapcsolódhattak be a résztvevők, illetve előadásokat hallgathattak és bábjátékot tekinthettek meg.

A hitoktatók továbbképzését Hatházi Róbert kecskeméti plébános vezette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, hiszen ő maga is tagja a NEK liturgikus bizottságának. A családi programokat a Házas Hétvége mozgalom kalocsai közössége és a Parázs Pasztorális Központ szervezte.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »