Egyházmegyei iskolalelkészek tanácskoztak Debrecenben

Egyházmegyei iskolalelkészek tanácskoztak Debrecenben

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök közös gondolkodásra hívta az egyházmegye fenntartása alatt álló oktatási nevelési intézmények katolikus lelkivezetőit november 22-én Debrecenbe, a püspöki hivatalba.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A tanácskozáson Babály András nyírbátori plébános, iskolalelkész gondolatébresztő előadásában többek között a kereszténység közösségben való megélését hangsúlyozta, amelyet az iskolában is meg kell valósítani, és kiemelte a lelkigyakorlatokon, egyházi ünnepeken való közös részvétel fontosságát is. A mentálhigiéné, pszichodráma, pszichoanalízis területén is jártas, korábban pedagógusként dolgozó plébános megosztotta gazdag tapasztalatait a résztvevőkkel, és felhívta a figyelmüket azokra az egzisztenciális kérdésekre is, amelyek a gyermekeket általában foglalkoztatják: milyen az Isten? Mi értelme az életemnek? Mi lesz velem, ha meghalok? A szakember elmondta, fel kell készülni ezek megválaszolására.

A beszélgetés során az iskolalelkészek beszámoltak munkájukról, iskolájuk hitéleti lehetőségeiről, megélt hagyományaikról, és arról, milyen a kapcsolat az iskola és a helyi plébánia között. Hangot adtak egybehangzó véleményüknek: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket a plébániai közösségekben, ahol majd a szentségek felvétele történik. Biztosítani kell továbbá a tanárok részére is a rendszeres lelki programokat, valamint nagy gondot kell fordítani a különböző felekezetek lelkivezetői közötti harmonikus kapcsolat erősítésére.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »