Egyházi választások vs. koronavírus

2011_11_17zsinattotal.jpg

Befolyásolhatja-e az őszi egyházi választásokat a terjedő koronavírus-járvány? Vajon megtarthatók idejében a választások, vagy halasztani kell? A Magyarországi Református Egyház négy egyházkerületének huszonhét egyházmegyéjében indul a tisztújítás szeptemberben. Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke azt mondja, hogy biztonsági okokból a személyes találkozások számát már most is folyamatosan csökkentik.

A Zsinat Elnökségi Tanácsa is példát mutat, és online felületen tartja az üléseit minden hétfőn. – Tudjuk, hogy jobb személyesen megbeszélni az ügyeinket, mint egy számítógép monitorán keresztül, de felelősséggel tartozunk egymásért. – kezdi az egyházvezető. – Már a tavaszi zsinatot sem tarthattuk meg a szokásos helyen, a zsinati székházban, az ülésnek a Budapest-Fasori református templom adott otthont, ahol a szervezőknek és a hatalmas templomtérnek köszönhetően biztonságos távolságban ülhettünk egymástól. A járvány esetleges terjedésére készülve már az áprilisi zsinaton kiegészítettük a törvényt, és a szükséghelyzetre alkalmazva lehetővé tettük az online tanácskozást és döntéshozatalt.

Szigorú feltételek mellett elvileg az online választás is megoldható, egyetlen lényeges elemet kivéve: a jelölő üléseket nem tudjuk az interneten megoldani, részben a jelölési folyamathoz szükséges személyesség miatt, részben pedig a magas létszám miatt, ami az interneten keresztül követhetetlenné tenné a jelölést, hiszen némelyik egyházmegyében akár 100–150 ember is jelen van a gyűlésen. Azt javasoltuk az egyházmegyéknek, hogy a vírus terjedésére tekintettel szeptemberben minél előbb tartsák meg a jelölő üléseket, és helyszínnek lehetőleg tágas templomokat vagy akár szabadtéri helyszínt válasszanak, hogy betarthassák a társas érintkezésre vonatkozó korlátozásokat – teszi hozzá a püspök.

Kisebb létszám, nagyobb biztonság

Ez azonban csak az első lépés, hiszen az egyházmegyei gyűléseken jelölik majd az egyházmegyei tisztségviselőket, az egyházkerületi küldötteket és a zsinati tagokat. – Akár harminc tisztségre is jelölnek a testületek – folytatja Bogárdi Szabó István. Az illetékes választási bizottságok regisztrálják a jelölteket, bekérik az elfogadó nyilatkozatokat, kiküldik a szavazólapokat a gyülekezetekhez. Ez, valamint az egész ügyintézés történhet online, például a bizottságok is ülésezhetnek ilyen módon. A választásnak ebben a szakaszában már a presbitériumok szavaznak. Az alacsonyabb, tíz-húsz fős létszám miatt itt egyszerűbben lebonyolítható a tanácskozás és a szavazás is, mert lényegesen könnyebb a biztonságos feltételek megteremtése. Szigorú szabályozás mellett, online térben is lehet titkos szavazást bonyolítani, azonban ez drága technikát kíván meg, ez ebben a pillanatban nem áll rendelkezésünkre.

zsinat_2020_06_11_10.jpg

Fotó: Sebestyén László

Mindent összevetve, jó lenne, ha szeptember végére mindenhol befejeződnének a jelölések, hiszen az előrejelzések szerint éppen ekkorra várható a vírus tetőzése. A dunamelléki egyházkerületnél például már augusztusban ülésezett a választási bizottság. A jelölések után november közepéig lehet a helyi gyülekezetben a presbitériumoknak szavazni, eddig kell a szavazatokat megküldeni, akkor összesítik azokat és hirdetnek eredményt. Tehát ahol szeptember közepéig megtartják a jelöléseket, ott bőven van idő a választás minden lépéséhez, beleértve a jogorvoslati lehetőségeket is – erősíti meg a püspök.

A novemberi zsinat

A Magyarországi Református Egyház száztagú Zsinata az eredeti menetrend szerint november 18-án tartaná meg ülését Budapesten. Bogárdi Szabó István bízik abban, hogy addigra lezajlik a vírusjárvány második hulláma, és a zsinatot személyes jelenléttel lehet majd megtartani, de ha mégsem, akkor decemberre halasztják. Online zsinati ülést egyelőre nem terveznek.