Egyházi személyiségek kapták az Orbán Balázs-díjat

Egyházi személyiségek kapták az Orbán Balázs-díjat

Római katolikus egyházi személyiségek kapták idén a székely megyék által alapított Orbán Balázs-díjat. A díjátadót a Székelyföld Napok keretében tartották hétfő este Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus király templomban.

obdij4_b

Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának keddi közös közleménye szerint a díjat Kovászna megyéből Márkus András szentszéki tanácsos, a Sepsiszentgyörgy peremén élő őrkői roma közösség plébánosa, Hargita megyéből Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, a Márton Áron életéről szóló filmes monográfia alkotója, Maros megyéből pedig Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium egyik létrehozója vehette át.

obdij2_b

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a Márton Áron-emlékév jegyében ítélték idén olyan személyiségeknek a díjat, akik nemcsak hitbéli, hanem lelki és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek. Borboly Csaba, a Hargita megyei és Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is Márton Áron példamutatására hívta fel a figyelmet. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntőjében az „egymásba kapaszkodás” szükségességéről beszélt.

obdij3_b

A Székelyföldi Orbán Balázs-díjat hatodik alkalommal adták át. A 70 mm átmérőjű, ezüstből készült vert érméhez emléklap és pénzjutalom is tartozik. A díjat hagyományosan az erre az alkalomra szervezett ünnepségen adják át a Székelyföld Napok keretében.

obdij1_b


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »