Egyhavi csúcsra emelkedett a földgáz ára Európában

Egyhavi csúcsra emelkedett a földgáz ára Európában

Meredek ugrással egyhavi csúcsra emelkedett a földgáz tőzsdei ára kedden Európában azokra az aggodalmakra, hogy a Gazprom orosz vállalat nem szállít elegendő fűtőanyagot a télen, miután az illetékes német hatóságok felfüggesztették az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezési eljárását.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében a földgáz megawattóraként 94,60 euróba, azaz ezer köbméterenként 1150 dollárba került az esti záráskor, ami 18,3 százalékos emelkedést jelent.

Október 20. óta először került 1100 dollár fölé az ár.

Délelőtt kilenc órakor még 83,41 eurón állt a jegyzés, majd gyors emelkedésre váltott miután kiderült, hogy ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást Németországban. Rontotta a hangulatot az is, hogy a Gazprom nem kötött le többletkapacitást szerdára sem a Jamal-Európa vezeték lengyel határon fekvő Mallnow német mérési pontján, sem pedig az orosz-ukrán határon lévő Szudzsa és Szokhranovka belépési pontokon.

Hírdetés

Az európai gáztartalékok szintje jelenleg nagyjából 17 százalékkal marad el az év ezen időszakában megszokottól, míg az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 3 százalék. A világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Trafigura arra figyelmeztetett, hogy az elégtelen gáztartalékok miatt áramkimaradások lehetnek Európában a télen, a kőolaj hordónkénti ára pedig elérheti a 100 dollárt.

Az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték építése már szeptember elején befejeződött. Az új vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat azonban csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak – közölte a hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság (Bundesnetzagentur).

Ezért a beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot. Ez a cég lesz a csővezeték németországi szakaszának tulajdonosa és üzemeltetője. A tanúsítási eljárás az új cég felállításáig szünetel.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a felfüggesztés több hónappal meghosszabbíthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni. Az Interfax orosz hírügynökség azonban német diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a felfüggesztés időtartama négy-hat hét lehet, és nem lesz hatása a végső határidőre.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »