Egyeztetésre készülnek a normandiai négyek az ukrán válságról

Tűzszünetet, csapatszétválasztást és helyhatósági választásokat akarnak a szakadár kelet-ukrán területeken.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdai telefonbeszélgetésük alkalmával egy orosz-ukrán-francia-német találkozó lehetőségéről tárgyaltak – közölte Steffen Seibert német kormányszóvivő. Egyetértettek abban, hogy meg kell teremteni a normandiai négyek találkozójának előfeltételeit

„A figyelem központjában szerepelt az Ukrajnával kapcsolatos minszki megállapodás végrehajtása, különös tekintettel a tűzszünet megerősítésére, a csapatszétválasztásra és a további lépésekre a Donyec-medencei helyhatósági választások lehetséges megtartásához” – ismertette Seibert.

„Elengedhetetlen a tanácsadók további munkájának folytatása, hogy megvalósuljanak az állam és kormányfők normandiai formátumban való találkozásának feltételei. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy ehhez mind a politikai, mind a biztonsági kérdésekben előrelépések szükségesek. Döntés egy ilyen találkozóról nem született” – mutatott rá a német szóvivő.

Ugyanakkor az Élysée-palota szerint a három politikus együttműködött, hogy létrehozzák egy ilyen csúcs feltételeit, amelyre hamarosan Berlinben kerülhet sor. Tisztségviselők úgy tudják, hogy amennyiben lesznek előrelépések a minszki egyezmény végrehajtásában, a csúcsot október 19-én a német fővárosban tarthatják.

Merkel és Hollande csütörtökön készül tárgyalni Petro Porosenko ukrán államfővel.

A normandiai négyeknek elnevezett országcsoporthoz Ukrajnán és Oroszországon kívül Franciaország és Németország tartozik, vezetőik tavaly februárban a fehérorosz fővárosban hozták tető alá a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó második minszki egyezményt.

A három politikus emellett a szíriai válságról is szót ejtett. A Kreml közleménye szerint Putyin reményét fejezte ki, hogy az orosz és amerikai külügyi tárcák vezetőinek várható lausanne-i találkozója október 15-én gyümölcsöző lesz abban a tekintetben, hogy valós segítséget nyújt majd a szíriai konfliktus megoldásához.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: normandiai négyek, minszki megállapodás, Kelet-Ukrajna, Petro Porosenko, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel, François Hollande, Ukrajna, ukrán válság, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »