Egyéves a Törvénytár.sk – Értékelték az eredményeket

Épp egy éve, 2015. február 16-án indította be a Pro Civis társulás a szlovákiai magyar nyelvű elektronikus Törvénytárat, a www.törvénytár.sk portált. Az oldal célja, hogy magyar nyelven is elérhetővé tegye a hatályos szlovák jogszabályokat.

 

A felhasználóbarát törvénytár keresővel bír, a korábbi jogrend is megtalálható rajta, és  szükség esetén a jogszabályok szlovák nyelvű változtatai is könnyen megtalálhatóak.

 

Az induláskor összesen 65 törvényt és kormányrendeletet tartalmazott a Törvénytár, azóta fontos kódexekkel, törvénykönyvekkel gyarapodott, a magyar nyelven elérhető törvények száma 73-ra nőtt.

 

Közel hat éve fordítanak

 

Ma már fellapozható itt a polgári törvénykönyv, a munka törvénykönyve, a rekodifikált közbeszerzési törvény, a választójogi kódex, de azon legfontosabb jogszabályok is, melyek a helyi és regionális önkormányzatok munkáját szabályozzák.

 

 

A szlovák törvények magyarra fordításával nem egészen hat éve foglalkozik a Pro Civis társulás. Objektív okok miatt  a publikált törvények magyar változata nem minősül hivatalos és hiteles, hatóságilag elismert fordításnak.

 

“Kitűzött célunk, hogy a magyar nyelv hivatali kapcsolatokban történő használatát elősegítsük, terjesszük. Mert megtartani, fejleszteni, a művelt köznyelvet terjeszteni közösségünkben minden időben a megmaradásunkat segíti elő,”

 

fogalmazott Őry Péter, a Pro Civis elnöke.

 

A portál működését a Bethlen Gábor Alap és a Miniszterelnökség támogatja.

 

Körkép.sk/sajtóhír

 

Képek: Pro Civis


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »