Egyetlen újonc lesz a katari vb-mezőnyben

Egyetlen újonc lesz a katari vb-mezőnyben

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság válogatottjai közül egyedül a rendező nem szerepelt még vb-n. A brazilok huszonkettedik alkalommal játszhatnak, minden korábbi tornán részt vettek. Az európaiak közül a németek a listavezetők, 19 részvétellel.

Földrészenkénti bontásban a vb-szereplők.

Európa

Az UEFA-nak, a kontinens labdarúgó-szövetségének tizenhárom hely jutott, ebből tizenkettő már elkelt. A maradék egyért előbb Ukrajna és Skócia játszik Glasgow-ban, majd a győztes Walesszel találkozik Cardiffban, júniusban. Legalábbis ez a terv, amelyet átírhat az ukránok helyzete és játéklehetősége.

A selejtezőket sikerrel megvívó tizenkét csapatból egyedül a holland nem szerepelt négy éve, Oroszországban,

ennek alapján azt mondhatjuk, nem sokat változtak az erőviszonyok. Sőt, a lengyelek, a szerbek és a dánok kivételével a többiek 2014-ben is vb-résztvevők voltak. A bomba meglepetés az olaszok kiesése, a Squadra Azzurra 2014 óta nem tud indulási jogot szerezni a tornára.

Vb-szereplők: Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Szerbia.

Dél-Amerika

A szubkontinens tíz csapata közül négy egyenes úton kijutott a világbajnokságra, egy, Peru pedig pótselejtezőt játszik az ázsiai zóna képviselőjével, Ausztráliával vagy az Arab Emírségekkel.

A zóna körmérkőzéses, 18 fordulóból álló selejtezőjét Brazília nyerte, Argentína előtt, ebben semmi meglepő nincsen. Uruguay nem kezdett jól, sőt, az utolsó négy 2021-es selejtezőjét elveszítette, akkor elúszni látszott az esélye, ám 2022-ben négyből négyet nyert, s végül harmadik helyezettként jutott tovább. Ecuador másmilyen utat járt be, az utolsó tizennégyből csak négyet nyert meg, idén egyet sem. De kitartott az előnye a riválisokkal szemben. Ecuador negyedszer játszhat világbajnokságon.

Meglepetés Kolumbia és Chile, s kicsit Paraguay gyenge szereplése.

Hírdetés

Vb-szereplők: Argentína, Brazília, Ecuador, Uruguay.

Afrika

A legnagyobb viharokat Afrikában kavarták a selejtezők, egyelőre a FIFA még nem reflektált érdemben az egyiptomiak panaszára, amelyben a szenegáli szurkolók sportszerűtlenségét kifogásolták. A februári Afrikai Nemzetek Kupája két döntőse egymás ellen játszott, csak egyikük juthatott el Katarba.

Továbbra is tart Észak-Afrika és Fekete-Afrika (elsősorban a kontinens nyugati részének országainak) csatája. Érdekes: az öt kijutó válogatott közül három (Marokkó, Szenegál, Tunézia) ott volt a 2018-as oroszországi tornán, a másik kettő (Ghána, Kamerun) 2014 után tér vissza a mezőnybe. Az afrikai futball elitje is állandósulni látszik, a márciusi utolsó szakasz vesztesei közül Egyiptom és Nigéria ott volt 2018-ban, Algéria pedig 2014-ben. Mali és a Kongói DK szereplése szolgáltatta a meglepetést, de mindkettő esélyesebb válogatott ellen esett ki kedden.

Vb-résztvevők: Ghána, Kamerun, Marokkó, Szenegál, Tunézia.

Ázsia

A legnépesebb kontinens futballóriásai közül Dél-Korea az 1986-ossal kezdődően egyetlen tornáról sem hiányzott, most is kijutott. Japán az 1998-assal kezdődően lett állandó résztvevő. Irán ugyancsak a franciaországi Mondiallal kezdődően csupán kétszer (2002, 2010) hiányzott. Szaúd-Arábia 1994-ben volt először vb-n, akadt nyolc rossz éve, kihagyta a 2010-es és a 2014-es tornát, de 2018-ban szintén vb-szereplő volt.

Az oroszországi világbajnokságon öt válogatott képviselte az AFC-t, az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget, közülük négy Katarban is ott lesz, az ötödik, a vártnál gyengébben szereplő ausztrál csapat még érintett a pótselejtezőkben. Előbb az Arab Emírségekkel játszik, s ha azt a mérkőzést megnyeri, Peru vár rá a vb-részvételért.

Vb-résztvevők: Dél-Korea, Irán, Japán, Szaúd-Arábia.

CONCACAF-zóna

A kanadai válogatott magabiztos kijutása nevezhető leginkább a zóna selejtezőinek meglepetésének. A 2020 nyári FIFA-ranglista alapján elkészített kiemelési sorrend alapján a kanadai csak a hetedik volt a zóna 35 csapata közül, megelőzte Mexikó, az Egyesült Államok, Costa Rica, sőt Jamaica, Honduras és Salvador is. Ehhez képest a „juharlevelesek” – ameddig matematikailag biztossá nem vált a vb-szereplésük – 19 mérkőzésből csak egyet veszítettek el.

Az Egyesült Államok lemaradt a 2018-as tornáról, most javított, tulajdonképpen magabiztosan, gond nélkül jutott ki, noha csak jobb gólkülönbségével előzte meg Costa Rica együttesét.

Mexikó tizenhetedik alkalommal lesz világbajnoki résztvevő, a katari mezőnyből ebben a tekintetben csak Brazília, Németország és Argentína előzi meg.

Costa Rica a zónadöntő nagy vesztese, de még reménykedhet: Új-Zéland együttesével játszik majd június 13-án vagy 14-én a vb-indulásért, Dohában.

Vb-résztvevők: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó.

Óceániai zóna

Új-Zélandnak nincs riválisa a térségben, amióta az ausztrálok az Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez csatlakoztak. A selejtezők összes mérkőzését – már amelyiket megtartották, s nem lépett vissza egy válogatott a koronavírus-járvány miatt – Dohában játszották. Az új-zélandiaknak egy nehéz mérkőzése akadt, Tahitit 1–0-ra verték csak. A zónadöntőben 5–0-ra nyertek a Salamon-szigetek csapata ellen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »