Egyetlen teszt is kimutathatja a rákot

Tizenhárom rákfajtát a vérből kimutató teszt fejlesztésének ötéves projektje kezdődött meg Japánban.

A japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) nevű független ügynökség vezette, 7,9 milliárd jenes (18 milliárd forintos) projekt célja, hogy egyetlen egyszerű vérvizsgálattal ki lehessen mutatni a rákot már korai stádiumában.

A tervezett tesztnek többek közt a gyomor-, a nyelőcső-, a tüdő-, a máj-, az epevezeték-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a petefészek-, a prosztata-, a hólyag- és a mellrák diagnosztizálását kell segítenie.

A szűrővizsgálat a vérben és a testnedvekben található mikro-RNS molekulákat keresi, mert ha a szervezetben rákos elváltozás van kialakulóban, a megfigyelések szerint emelkedik a mikro-RNS mennyisége. Eddig több mint 2500-féle mikro-RNS molekulát azonosítottak az emberi testben, és azt remélik, hogy ezek a különböző rákfajták markerei lehetnek.

A szűrővizsgálat kifejlesztéséhez a kutatók 65 ezer páciens vérsavó- és szövetmintáját elemzik, amelyeket az Országos Rákközpontban őriznek. „Ha kidolgozzuk a világ első, nagy pontosságú tesztjét, úgy egészséges évekkel hosszabbíthatjuk meg az emberek életét, és az érintett iparágak fejlődését is segítjük” – jelentette ki hétfőn Hotta Tomomicu, az Országos Rákközpont igazgatója.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Agydaganatot diagnosztizáltak John Newmannél – kockázatos műtét vár ráA daganatos betegségek korai tüneteiRovatok: ÉletmódTelepülés: JapánCímkék: rákos betegség, életmód, Japán, egészségügyForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »