Egyetemi elismerésben részesült a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Egyetemi elismerésben részesült a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

A Miskolci Egyetem szeptember 6-án a Miskolci Egyetem Kiváló Támogatója elismerő címmel tüntette ki a Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot.

A Miskolci Egyetem Kiváló Támogatója címet Torma András, az egyetem rektora adta át a szakkollégium igazgatójának, Makkai Lászlónak, valamint a jelen lévő munkatársaknak.

Az elismerést példamutató társadalmi felelősségvállalásáért – a Miskolci Egyetemre felvételt nyert hátrányos helyzetű fiatalok támogatásáért, a keresztény szellemiséget felvállaló és képviselő értelmiségi réteg kinevelésében játszott szerepéért kapta a szakkollégium. 

* * *

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium az elsők között kezdte meg működését 2011-ben. A Miskolci Egyetemmel 2012-ben kötött átfogó együttműködési megállapodást, azzal a céllal, hogy a térség tehetséges roma és hátrányos helyzetű fiataljait közösen támogassák és segítsék felsőoktatási tanulmányaik során. Az egyetem oktatói már az első pillanatoktól kezdve mentori feladatokat látnak el a szakkollégium megbízásából. A szakkollégium több mint húsz mentorral köt szerződést évente.

Hírdetés

A roma szakkollégium egyik fő tevékenysége a mentori programon túl a gyakornoki program, melynek keretrendszerét a szakkollégium munkatársai dolgozták ki, és amelynek lényege, hogy a hallgatók különböző cégekhez kapnak delegálást, hogy a saját tanulmányi területüknek megfelelő gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Ennek mintájára a Miskolci Egyetem a Főnix program keretén belül gyakornoki programot indított. A programban félévente tíz szakkollégista kap lehetőséget arra, hogy a Miskolci Egyetem által felkínált gyakornoki pozíciókat betöltse.

A szakkollégium több karral is kötött kiegészítő együttműködési megállapodást: 2016 őszén az Állam- és Jogtudományi Karral és a Műszaki Földtudományi Karral, 2017 tavaszán az Egészségügyi Karral.

A szakkollégisták több egyetemi versenyen értek el eredményeket, hárman az Esélyért díjat is megkapták, és van, aki immáron többedik alkalommal Tanulmányi Emlékéremben részesült.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »