Egyetemesítés magyar ellenszélben: elindította a MOGYE és a Petru Maior szenátusa a fúziós folyamatot

Egyetemesítés magyar ellenszélben: elindította a MOGYE és a Petru Maior szenátusa a fúziós folyamatot

A magyar szakmai és civil szervezetek tiltakozása közepette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Tudományegyetem szenátusa elfogadta tegnap azt a határozatot, mely elindítja a két felsőoktatási intézmény egyesítésének folyamatát. A tényleges fúzióra 2019 őszén kerül sor.
Az ősszel kezdődő új tanévet még külön-külön kezdi meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a román nyelven oktató állami Petru Maior Tudományegyetem, a két felsőoktatási intézmény fúziójára 2019 őszén kerülhet sor. A két egyetem szenátusa szerdán rendkívüli ülésen fogadta el azt a határozatot, mely elindítja az egyesítés folyamatát.

A Petru Maior Tudományegyetem szenátusi ülését követően Călin Enăchescu rektor a Marosvásárhelyi Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a két egyetem fúziója nemcsak az intézmények diákjainak és pedagógusainak fontos, de Marosvásárhely és Maros megye számára is jelentős esemény. Az ülést követően megtudtuk,

egyöntetű szavazással fogadták el a határozatot, miszerint aláírják az egyesítésre vonatkozó szerződést. Értesüléseink szerint a szerdai rendkívüli szenátusi ülés jegyzőkönyve előre elkészült, a dokumentumot csak alá kellett írniuk a döntéshozóknak.

A szerződéskötést egy hosszabb időszak követi, ami alatt a két egyetem egybeolvadásának jogi kereteit is rögzítik. Az idén ősszel még nem, de a 2019–20-as tanévet már a nagy egyetemen kezdik a diákok és tanárok.

A szerződésben új magyar kurzusok indításának a lehetősége is szerepel, ahogy az is benne foglaltatik a multikulturalizmus jegyében, hogy a román nyelvű oktatás mellett megmarad a magyar és az angol nyelvű képzés is,

illetve a további tervek között szerepel a német és a francia bevezetése is. A fúzióról szóló határozatot tegnap késő délután a MOGYE szenátusa is elfogadta,

az ülésen a magyar tagozat képviselői nem vettek részt.

A magyar tanári kar a hétfői közgyűlésen döntött úgy, nem támogatja a fúziót, és a szenátus magyar tagjait felhatalmazza, hogy belátásuk szerint döntsenek: ellenszavazzanak, vagy ha azt tartják jónak, akkor ne is vegyenek részt az ülésen.

Hírdetés

Szilágyi Tibor professzor szerdán délután úgy fogalmazott, borítékolható eredmény született a szenátusi ülésen.

Amint arról beszámoltunk, Nagy Előd, a MOGYE magyar rektorhelyettese az MTI-nek elmondta, a hétfő esti megbeszélésen Leonard Azamfirei rektor arról tájékoztatta őket, hogy az egyetemegyesítés voltaképpen a Petru Maior-egyetem bekebelezésével történne, az új intézmény a tervek szerint a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Műszaki és Tudományegyetem nevet kapná. A rektorhelyettes azonban rámutatott: nem kaptak érdemi választ azokra az aggályokra, hogy miként lesz biztosítva az egyetem multikulturális jellege.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán a MOGYE multikulturális jellegének felszámolására, a magyar oktatás meggyengítésére irányuló kezdeményezésnek nevezte a két egyetem fúzióját.

„A magyar oktatók és magyarul tanuló diákok érdeke, hogy ne kerüljön veszélybe az orvosképzés. Reméljük, az elmúlt időszakban felgyűlt szakmai érvek és józan hangok a MOGYE vezetőségét is jobb belátásra bírják” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Eközben több civil és szakmai szervezet is tiltakozását fejezte ki a MOGYE-n kialakult helyzet és annak menedzselése miatt. Mint kiderült, utcai tiltakozó akciók sorozatát tervezi a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE), melyhez a politikai pártok, civil szervezetek, egyetemi oktatók és hallgatók segítségét kéri.

A tüntetések Marosvásárhelyen kezdődnének jövő szombaton, április 28-án.

Az Ádám Valérián által vezetett szervezet a továbbiakban egy-egy hétre Bukarestbe, a külügyminisztérium elé, majd az oktatási tárca épülete elé vonulna. A nyár folyamán az RMOGYKE tájékoztató felvonulást szervezne tizenegy uniós állam parlamentje előtt és közel harminc orvosi és gyógyszerészeti egyetem előtt. Ennek célja Románia demokratikus hiányosságainak, a MOGYE-n és más tanintézetekben folyó etnikai diszkriminációinak ismertetése.

„A tüntetés programja addig tart, ameddig megvalósul az etnikai diszkrimináció nélküli, egyenlő esélyt adó akadémiai hozzáállás az egyetem szenátusában, és létrejönnek az anyanyelvű főtanszékek” – áll az RMOGYKE közleményében.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) eközben közölte: egy „árva” nyilatkozatnál többet várna el az RMDSZ vezető politikusaitól a témában. Vass Levente parlamenti képviselő tiltakozó közleménye kapcsán a jogvédelmi aktivisták megállapítják, „mára már mindenki megszokta és elfogadta, hogy amikor ég a ház, a magyar közösség által megválasztott parlamenti képviselők kommunikációért felelős kollegái megfogalmaznak egy magyarul megírt semmitmondó közleményt, és utána mindenki hátradől, és nem tesz semmit”.

A Szigeti Enikő által vezetett szervezet elmarasztalja Frunda Györgyöt és Kerekes Károlyt is, akik egyébként éppen a politikai nyilatkozata miatt bírálták Vass Leventét.

A Cemo szerint az RMDSZ két egykori meghatározó politikusa is hasonlóan járt el korábban. „A gond az, hogy ez összeolvasztás terve nem tegnap kezdődött, hanem már jó ideje közbeszéd tárgya, szerencsés lett volna foglalkozni vele, hiszen a romániai magyar közösség egy kiemelt és fontos intézményének jövője forog kockán” – olvasható többek közt a Cemo közleményében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöksége szerdai közleményében elfogadhatatlannak nevezte a két marosvásárhelyi egyetem egybeolvasztását. „A kialakult helyzetben egyetlen – már az 1990-es években is megfogalmazott – lehetőséget látunk elfogadhatónak: biztosítani kell a MOGYE önállóságát, hiszen erdélyi magyar közösségünk fennmaradásának legfőbb záloga önálló intézményrendszere” – írja közleményében a néppárt. A politikai alakulat felszólította Románia kormányát és az azt támogató RMDSZ-t, hogy mindaddig ne hagyják jóvá a két egyetem összevonását, amíg létre nem jön az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »