Egyesült Államok: a Pentagon szerint iráni hajók "zaklatják" az amerikai haditengerészet hajóját

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda négy naszádja “zaklatott” egy amerikai torpedórombolót a Perzsa (Arab)-öböl északi részén lévő Hormuzi-szorosban.

A  Fox televízió által  idézett,  neve elhallgatását kérő tisztségviselő információi szerint az iráni hajók “nagy sebességgel fogták be” az amerikai rombolót, kettő pedig mintegy 300 mérföldre meg is közelítette a USS Nitze amerikai hadihajót. Az amerikaiak megpróbáltak rádiókapcsolatot teremteni az irániakkal, de miután ez sikertelen maradt, öt rövid figyelmeztető lövést adtak el.

A haditengerészet tisztségviselője az incidenst “nem biztonságos és nem professzionális” aktusként írta le, hozzátéve, hogy az iráni hajók “veszélyes helyzetet idéztek elő, ami  további eszkalálódáshoz vezethetett volna”. A USS Nitze mögött egy irányított rakétákkal felszerelt felszerelt romboló, a USS Mason haladt, amely a Pentagon álláspontja szerint “rutinutat” járt be a Hormuzi-szorosban.

Végül a USS Nitze irányt változtatott, hogy kikerülje az iráni hajókat.

A Pentagon szerint már szerdán is hasonló ioncidens történt.

Rovatok: KülföldTelepülés: IránCímkék: Irán, Egyesült Államok, amerikai haditengerészet, haditengerészet, Pentagon, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »