Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.
Ráadásul Leonard Azamfirei úgy vezényelheti le a város másik jelentős állami felsőoktatási intézményének bekebelezését, hogy a terjeszkedés előtt semmi és senki nem kötelezi a MOGYE magyar tagozata áldatlan helyzetének rendezésére. Sőt: a kizárólag román szakokkal rendelkező Petru Maior „elnyelésével” még azt is eléri, hogy tovább csökkentse a magyar vonal képviselőinek amúgy is erőtlen befolyását.

A MOGYE, illetve a mérnök-, bölcsész-, közgazdaságtudományi, jogi és közigazgatási képzést biztosító Petru Maior-egyetem egyesítése régóta érik: a két intézmény már évek óta együttműködik több területen, hivatalos keretek között, azzal a nem titkolt céllal, hogy előbb-utóbb „összeházasodjanak”. Utóbbi számára azért előnyös a beolvadás, mert így – legalábbis papíron – „szintet lép” azzal, hogy egy szakmailag magasabban rangsorolt intézmény részesévé válik. A vásárhelyi orvosi vezetői pedig azért szorgalmazzák az egybekelést, mert az oktatási területek „lefedettségének” növelésével nagyobb  elismertségre, támogatásokra tehetnek szert.

Bár az új jogi entitás, szerkezeti felépítés meghatározása, kidolgozása jó apropót adhatna, lehetőséget teremthetne az önálló döntéshozatali jogkörrel bíró magyar tanszék régóta áhított létrehozására, sajnos semmi esély nincs rá. A MOGYE szenátusa immár hét éve zavartalanul fittyet hány az erre vonatkozó törvényre, és a Petru Maior-egyetem múltja sem azt sugallja, hogy boldogan felkarolnák a kisebbségi oktatást. 1990-ben ugyanis a jogelőd intézmény vezetősége hiába szavazta meg a magyar tagozat létrehozását, „felsőbb utasításra” elgáncsolták a kezdeményezést, az „alapos fejmosásnak” köszönhetően pedig az újabb próbálkozások is kudarcba fulladtak.

Azamfirei a hét elején semmi jót nem ígért a MOGYE magyar tagozata oktatóinak, így utóbbiak értelemszerűen ellenzik az egyesülést, amellyel a román vonal eddig is kétharmados többségben lévő vezetői várhatóan 20 százalék alá „nyomják” a magyar képviseletet az új egyetem döntéshozó testületében. A grandomán rektor eközben persze továbbra is szívesen ékeskedne a „multikulturális” jelzővel, és a kisebbségi oktatás „konzerválását” ígéri. Igen, konzerválja az elnyomást, és még erőteljesebben hozzájárul a magyar nyelvű állami orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztásához.

Hírdetés


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »