Egyenrangú Szlovákiában a cseh és a magyar nyelv?

Egyenrangú Szlovákiában a cseh és a magyar nyelv?

Éppen a bársonyos forradalom ünnepnapján, november 17-én adta hírül a magyarországi közszolgálati média (MTVA) sajtóirodája, hogy sportcsatornájuk, a M4 Sport lesz 2028-ig a kizárólagos magyarországi közvetítője a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseinek, akárcsak az elkövetkező két Európa-bajnokságnak is.

Reményt adó fénysugár a külhoni magyarság focikedvelőinek, hogy a kábeles szolgáltatóknál ezek a magyar nyelvű közvetítések elérhetőek lesznek a Felvidéken és Erdélyben is! Üröm az örömben, hogy klubszinten nem ilyen rózsás a helyzet.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója bejelentette, hogy az MTVA és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) történelmi megállapodást kötött, amelynek értelmében a következő hét évben az M4 Sport lesz a magyar labdarúgó-válogatott, valamint a következő két Európa-bajnokság kizárólagos magyarországi közvetítője. Az UEFA EURO 2024 és 2028 valamennyi mérkőzése mellett, az UEFA Nemzetek Ligája döntőjét is közvetíti a közszolgálati sportcsatorna. Az erről szóló híradás részeként hangzott el, hogy a kábeles előfizetők számára elérhető lesz a közvetítés Erdélyben és a Felvidéken is.

Közvetítési jogok és a nyelv 

Mielőtt a fociközvetítések témáját tovább folytatnánk, egy gondolat erejéig álljunk meg az idők változásának e megnyilvánulásánál. A piacgazdasági verseny magával hozta, hogy az országos közszolgálati televízió sikerként könyvelje el, hogy megszerezte az ország válogatottjának mérkőzéseire szóló jogot.

Valószínűleg ez így helyes, hiszen a verseny gerjeszti a teljesítményt, az meg a nézettséget, és nyilván a hirdetői kedvet is. Azt viszont talán nem szeretnénk megélni, hogy a mindenható szabadpiac pár év múlva azt eredményezze, hogy például a Szent Koronát is versenytárgyalás alapján őrzi majd egy őrző-védő szolgálat. 

De vissza a focihoz. Olvasóinkkal együtt természetesen mi is örülünk annak, hogy a válogatott meccsek, a Nemzetek Ligája és a két Európa-bajnokság a közszolgálati tévén nézhető majd! Arról azonban örömünkben se feledkezzünk meg, hogy az UEFA diszkriminációgyanús fellépése továbbra is sújtja a szlovákiai magyar tévénézőket.

Hírdetés

Ez pedig a klubszinten legnépszerűbb bajnokság, a Bajnokok Ligája (BL) mérkőzéseire érvényes, mert továbbra is előírás, hogy mindenki csak a saját országában közvetítheti a mérkőzéseket. Magyarország kormánya önként vállalt feladatként mindezidáig tehermentesítette a szlovák kormányt, és megpróbálta elérni, hogy a BL mérkőzések magyar nyelvű kommentárral is követhetők legyenek a külhoni magyarság körében. A helyzet azonban az, hogy a BL mérkőzések idején az M4 Sport közvetítése blokkolva van Szlovákia területén, ezt olvasóink is nyilván többször tapasztalták.  Ahogy azt korábbi írásainkban részletesebben kifejtettük, ezt a közvetítési jogok országok szerinti elosztása miatt szükséges az M4 Sportnak is betartania, és ez a 2024-ig szóló szerződésük ideje alatt vélhetően nem fog változni. Mi lehet akkor a járható út, hiszen jelenleg egy dél-szlovákiai magyar focirajongó „csak” szlovák kommentárral nézhet egy közvetítést, miközben erre, némi jóakarat megléténél magyarul is módja lehetne. 

A Markíza is kulcsszereplő

A Markíza tévé azért játszik kulcsszerepet az ügy szlovákiai részében, mert a kereskedelmi csatorna birtokában van a szlovák és cseh (!) nyelvű közvetítési jog Szlovákia területén. Erről az UEFA tájékoztatta lapunkat. A cseh nyelv ugyan természetesnek tűnhet egy szlovák tévé esetében, de mégis precedens arra, hogy egy szlovák tv-társaság egy másik ország nyelvén való sugárzás jogát is megkapta az UEFA-tól, az európai futball legfőbb szervezetétől. 

Szakértőtől azt is megtudtuk, hogy a nyelvválasztás lehetősége technikailag nem lenne szabad, hogy problémát jelentsen. A kérdés jelenleg tehát úgy áll, hogy a cseh mellé hajlandó lenne-e a Markíza tévé a szlovákiai közvetítésekhez a magyar nyelvet is megigényelni? A budapesti kormányzatnak, szinte biztos vagyok benne, hogy nem lenne ez ellen kifogása.  

Nyilván azonban nem lenne ilyen egyszerű, ahogy ezt itt három sorban leírtuk. Az viszont nyilvánvaló, hogy nem csak Budapestre helyezné a feladat megoldását, s joggal elmondhatnánk, hogy Szlovákiában egyenrangúnak tartják a magyart a cseh nyelvvel!

Az is nyilvánvaló, hogy 90 percnyi sportközvetítés öröme nem feledteti a gondokat, és ahogy mondani szokták, a kenyér sem lesz olcsóbb tőle. Arra viszont jó példa lehetne, hogy közös fellépéssel tényleges közérzetjavító intézkedéseket lehet elérni!

Megjelent a Magyar7 2021/47.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »