Egyenrangú húsvétot kérnek Marosvásárhelyen

Egyenrangú húsvétot kérnek Marosvásárhelyen

Javaslatot nyújtott be a városházára a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja (POL), kérve, hogy nyilvánítsák egyenrangú hivatalos ünnepnappá a katolikus húsvét másodnapját, és soha többé ne forduljon elő, hogy a locsolni gépkocsival járóknak parkolócédulát kelljen vásárolni.

parkolas_3_b(képünk illusztráció)

Az idei katolikus húsvétot követően a közösségi oldalakon ugyanis nagy felháborodást váltott ki, hogy Marosvásárhelyen az ünnep másodnapján, hétfőn, bár hivatalos ünnepnap volt, a parkolóőrök megbüntették a jegy nélkül állomásozókat. A Tracia Trade igazgatója érdeklődésünkre elismerte, tévedés történt, és azt ígérte, annak, aki felekezeti okokra hivatkozva kéri azt, eltörlik a bírságát.

Dan Maşca, a POL elnöke és Mark Christian Hermann, a párt egyik megbüntetett tagja a városházára benyújtott levelében többek között azt kéri, hogy az önkormányzat fogadjon el egy határozatot, amelyben leszögezi: a katolikus húsvét, amikor a görög és római katolikusok mellett a reformátusok, evangélikusok és más felekezetek is ünnepelnek, hivatalos ünnepnap, és az ortodox húsvéthoz hasonlóan ekkor is minden kedvezmény és ingyenesség érvényes.

Ugyanakkor azt is kérik, hogy a Tracia Trade, amelyet szerződés alapján a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal bízott meg a parkolási szolgáltatás biztosításával, automatikusan érvénytelenítsen minden olyan bírságot, amelyet március 28-án, húsvét másodnapján róttak ki. Tegye ezt függetlenül attól, hogy a jegy nélkül parkoló tulajdonosa milyen vallású.

A levélírók arra is felhívják a városvezetők figyelmét, hogy húsvét másodnapján nem csak a városlakók jártak locsolni, más településekről is érkeztek a megyeközpontba, így őket is érinthette a büntetés. Jó példaként említik a levélírók, hogy Szatmárnémetiben a városvezetés fehér leplet teríttetett a parkolójegy-automatákra, piros szalaggal köttette át azokat, és a húsvétra való tekintettel március 22. és 28. között nem kellett jegyet váltani. Medgyesen, ahol már csak kis létszámú evangélikus közösség él, de vannak magyar katolikusok, protestánsok is, a városvezetés elrendelte, hogy a katolikus ünnep másnapján, azaz hétfőn is ingyenes a parkolás.

A levélírók kilátásba helyezik, hogy amennyiben az önkormányzat nem tesz eleget kérésüknek, az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordulnak, s minden más törvényes eszközt kihasználnak, hogy bebizonyítsák, a Tracia Trade jogtalanul járt el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »