Egyenesíthetik a kaszát a gazdák, jön az agrártámogatások reformja

Borítékolható, hogy óriási vitákat fog kiváltani – Magyarországon is – az Európai Bizottság terve, hogy 2020-tól jelentősen átalakítanák az agrártámogatások rendszerét (ezt brüsszeli tolvajnyelven KAP-nak, vagyis közös agrárpolitikának hívják). Az agrár főigazgatóság 21 oldalas közleményének tervezetét a Bruxinfo ismerteti. Egyelőre csak javaslatokat tartalmaz, de biztos, hogy szerte Európában sokaknak égnek áll tőle a hajuk – hiszen a gazdák jövedelmének átlagosan 46 százalékát az úgynevezett közvetlen kifizetések teszik ki.

A bizottság például kategorikusan elutasítja az úgynevezett nemzeti társfinanszírozás bevezetését, vagyis az az ötlet, hogy a tagállamok még saját forrásból hozzátegyenek a mezőgazdasági termelők támogatásához. Nem nehéz elképzelni, milyen egyenlőtlenségeket okozna ez, hiszen a gazdagabb államok – vagy azok, amelyek fontosabbnak tartják az agráriumot – versenyelőnybe hozhatnák a saját termelőiket. Sőt, a tervek szerint a tagállamok között még meglévő különbségeket is tovább kellene csökkenteni.

Magyar szempontból külön érdekes, hogy a bizottság kötelező felső határt szabna az egyes gazdaságok számára folyósítható közvetlen kifizetéseknek. Ezt a plafont 60 és 100 ezer euró (18,6 millió és 31 millió forint) között húznák meg, igaz, figyelembe véve a munkaerőre gyakorolt hatásokat is. A Magyarországon az utóbbi években létrejött nagybirtokok ennél jóval többet kapnak. A bizottság szerint a jelenleginél kiegyensúlyozottabb támogatáselosztásra van szükség, illetve a tervek között szerepel a kis gazdaságok megemelt támogatása egy külön jogcímen.

A tervezet pálcát tör a jelenlegi, úgynevezett zöldítési szabályok felett, amelyek rengeteg fejfájást okoznak a gazdáknak. Ezeket más intézkedésekkel váltják majd fel, de a támogatást részben továbbra is környezetvédelmi intézkedések vállalásától teszik majd függővé. Igaz, ezeket nagyobbrészt rábíznák a tagállamokra, hogy ne „Brüsszelből” mondják meg a gazdáknak, mit kell tenniük. A testület november 29-én fogadja el végleges formájában a közleményt, ez után kezdődik róla a vita a tagállamok képviselői közt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »