Egyelőre rejtély, miből rendezik meg a Szent Korona évét

Nem tudni, pontosan miből fogja fedezni a kormány a január elsejétől induló Szent Korona éve nevű rendezvénysorozatot: az egymilliárdos tétel nem szerepel a 2018-as költségvetésben, így nem tudni, honnan von el rá pénzt a kormány – írja a Hír TV.

A Magyar Közlönyből csak az derült ki, hogy a kormány mely kormánytagokat bízta meg a lebonyolítással és az egyeztetésekkel, illetve a kabinet felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a költségvetésből „legfeljebb egymilliárd forintot” különítsen el a Szent Korona évére. Arról nem rendelkezik a határozat, hogy mely költségvetési sorból vagy milyen tartalékból kellene az összeget lecsípni.

Hírdetés

A Hír TV ennek kapcsán megkereste a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát, és azt is megkérdezte, mikor merült fel először, hogy 2018-ban megrendezik a programsorozatot –a jövő évi költségvetést ugyanis még nyáron fogadták el, és abban még nem szerepelt a tétel. Utóbbiról a Miniszterelnöki Kabinetirodánál is érdeklődtek, ám egyelőre egyik tárca sem válaszolt.

„A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények megismertetését célzó események” már január elsejével elkezdődnek. A kormányhatározat szerint az eseménysorozat célja „a Szent Korona mint a Magyar Állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye és a hozzá tartozó magyar királyi koronázási jelvények megismertetése, a nemzet tudatának és közjogi hagyományainak megfelelő erősítése.”

A Szent Korona évét több miniszternek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, illetve „az érintett egyházaknak” kell megszerveznie a Szent Korona Testület bevonásával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »