Egyelőre nincs megegyezés a szakszervezet és a kormány között. Az orvosok kevesellik a havi 4240 eurós fizetést

Egyelőre nincs megegyezés a szakszervezet és a kormány között. Az orvosok kevesellik a havi 4240 eurós fizetést

A Kormányhivatalban ülésezik a Központi Válságstáb, az orvosokkal való megegyezés elmaradása miatt. Így már csak egy hete van a kormánynak arra, hogy tető alá hozza az Orvosi Szakszervezettel való bérmegállapodást. Ellenkező esetben 2100 orvos felmondása várható, ami a sürgősségi ellátáson kívül a szlovák egészségügy teljes leállását eredményezheti.

A felek a 8 pontból 7-ben már megegyeztek. A problémát az jelenti, hogy az orvosi szakszervezeti vezetők kevesellik a 35 százalékos, immár 4 240 eurót garantáló fizetésemelést. Azaz a csehországi  orvosi béreknél is magasabb fizetést szeretnének.

A különbözet évi 50 millió euró jelent. Igor Matovič pénzügyminiszter azonban már jelezte, hogy a 4 240 eurós bér a jelenlegi felső határa annak, amit az ország a magas energiaárak, infláció, háborús helyzetből adódó komplikációk miatt meg tud engedni.

A téma a társadalmat is megosztja. Vannak, akik zsarolásnak, mások megalapozott követelésnek tartják az orvosok fizetési igényeit.

Hírdetés

Átmeneti megoldást a válsághelyzet kihirdetése jelentheti, mely kötelezheti az orvosokat arra, hogy felmondásuk ellenére is folytassák a munkát.

A helyzet tehát továbbra is nyitott, a tanácskozás folytatódik. Az biztos, hogy elérhető egészségügyi ellátásra mindannyiunknak szüksége van.

Várható, hogy a mai tárgyalások után Igor Matovč és Lengvarský egészségügyi miniszter a kamerák elé áll hogy tájékoztasson, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »