Egyelõre nem tud zöld ágra vergõdni Orban az RMDSZ-szel

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök úgy nyilatkozott az RMDSZ küldöttségével folytatott csütörtöki megbeszélést követően, hogy több témában is azonos álláspontot fogalmaztak meg, többek közt adópolitikai kérdésekben, illetve a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően is.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke arról számolt be, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalás során szóba került a kormányprogram, a leendő kabinet felépítése, a lehetséges miniszterjelöltek és más, a jelenlegi helyzetben sürgető kérdések.

“RĂŠszemről pozitĂ­v volt a beszĂŠlgetĂŠs, tĂśbb kĂŠrdĂŠsben megegyeztĂźnk, pĂŠldĂĄul az adĂłpolitika bizonyos pontjaiban, a 114-es kormĂĄnyrendelet egyes cikkelyeit illetően ĂŠs a kormĂĄnyprogram tĂśbb mĂĄs rĂŠszletĂŠt tekintve is” – fogalmazott Orban, aki azt is kĂśzĂślte, hogy az RMDSZ illetĂŠkesei jĂśvő hĂŠten hoznak dĂśntĂŠst, majd mĂŠg egy talĂĄlkozĂłra sor kerĂźl a kĂŠt pĂĄrt kĂśzĂśtt.

A liberĂĄlis pĂĄrt vezetője arrĂłl is beszĂĄmolt, hogy az RMDSZ nem tĂĄmasztott feltĂŠteleket a kormĂĄny tĂĄmogatĂĄsĂĄĂŠrt cserĂŠbe, viszont tĂśbb olyan kĂŠrdĂŠsre vĂĄr vĂĄlaszt, amelyre “kiemelt figyelmet fordĂ­t” a szĂśvetsĂŠg. Ilyen tĂśbbek kĂśzt a kĂśltsĂŠgvetĂŠs-kiigazĂ­tĂĄs, valamint az eurĂłpai alapok felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak tĂŠmakĂśre. “Komoly, lĂŠnyegre tĂśrő beszĂŠlgetĂŠs volt, a kormĂĄnyprogram szĂĄmos fontos rĂŠszletĂŠt ĂŠrintette, ĂŠs ezek utĂĄn optimista vagyok az RMDSZ dĂśntĂŠsĂŠt illetően” – jelentette ki Ludovic Orban.

Ezzel szemben mind Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő, mind Kelemen Hunor közleménye úgy fogalmazott, hogy igenis támasztottak elvárást.

Az RMDSZ-nek nagyon hatĂĄrozott feltĂŠtelei vannak: “az RMDSZ nem ad biankĂł csekket egyetlen kormĂĄnynak sem. Az ĂĄllamfő ĂĄltal jelĂślt miniszterelnĂśknek elmondtam: mi egy olyan kormĂĄnyt tudunk tĂĄmogatni, amely vĂĄllalja, hogy nem csorbĂ­tja a kisebbsĂŠgek jogait, amelynek ismerjĂźk a programjĂĄt, minisztereinek a neveit, ĂŠs amely a kĂśvetkező időszakban, a parlamenti vĂĄlasztĂĄsokig sem sĂźrgőssĂŠgi rendelettel, sem felelőssĂŠgvĂĄllalĂĄssal nem vĂĄltoztat a vĂĄlasztĂĄsi, az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsi ĂŠs a kĂśzigazgatĂĄsi tĂśrvĂŠnyeken. A helyi kĂśzĂśssĂŠgek, ĂśnkormĂĄnyzataink ĂŠrdeke az idei kĂśltsĂŠgvetĂŠs mihamarabbi kiigazĂ­tĂĄsa, ĂŠs sĂźrgősen neki kell ĂĄllni RomĂĄnia 2020-as ĂŠvi kĂśltsĂŠgvetĂŠse ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak is, hogy az legyen meg december 10-ig!” – mondjĂĄk.

Hírdetés

Ludovic Orban ugyanakkor elmondta, hogy nem tudtak megegyezni a kétfordulós polgármesterválasztás újbóli bevezetését illetően, mert a PNL nem tud lemondani erről a tervezetről, az RMDSZ viszont határozottan ellenzi.

“Mi nagyon tisztĂĄn elmondtuk a vĂŠlemĂŠnyĂźnk az első perctől kezdve: az egyfordulĂłs vĂĄlasztĂĄs a jĂł, mert az az ember, aki a legtĂśbb szavazatot kapja, az, akiben a kĂśzĂśssĂŠg legjobban megbĂ­zik. Ha van egy mĂĄsodik fordulĂł, akkor egyezkedĂŠsek lehetnek, ĂŠs akkor mĂĄr nem arrĂłl fog szĂłlni a vĂĄlasztĂĄs, hogy a kĂśzĂśssĂŠg kiben bĂ­zik, hanem, hogy ki kivel tudott megegyezni, ami nem helyes. A mĂĄsik dolog, hogy az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄgnak van egy dĂśntĂŠse, hogy a helyhatĂłsĂĄgi vĂĄlasztĂĄsok előtt nem szabad a vĂĄlasztĂĄsi tĂśrvĂŠnyt mĂłdosĂ­tani. Úgy gondolom, hogy az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg dĂśntĂŠseit nem csak akkor kell betartani, ha nekĂźnk megfelel, hanem akkor is, amikor esetleg nem, ha tĂŠnyleg jogĂĄllamban akarunk ĂŠlni” – szĂśgezte le HegedĂźs.

Kérdésünkre, hogy amennyiben ebben a kérdésben nem tesz határozott ígéretet Orban, akkor biztosan nem támogatja majd az RMDSZ, Hegedüs elmondta, hogy az RDMSZ parlamenti képviselői és szenátorai hétfőn még leülnek egyeztetni, de ez egy nagyon fontos pont az RMDSZ számára.

Arra a kĂŠrdĂŠsre, hogy mely minisztĂŠriumok irĂĄnt mutatott ĂŠrdeklődĂŠst az RMDSZ kĂźldĂśttsĂŠge, Orban azt felelte: “Ha az RMDSZ elnĂśke nem mondta el, akkor ĂŠn sem mondom”.

HegedĂźs Csilla ezzel szemben a Transindexnek elmondta, hogy egyikre sem, mivel az RMDSZ nem akar magĂĄnak minisztĂŠriumot: eddig is mondtuk, hogy szĂĄmunkra nem prioritĂĄs a kormĂĄnyzĂĄs, de nagyon hatĂĄrozott elvĂĄrĂĄsaink vannak a kormĂĄnytĂłl.

Ludovic Orban megismĂŠtelte, hogy a pĂĄrtokkal valĂł tĂĄrgyalĂĄsok lezĂĄrĂĄsĂĄig nem hozza nyilvĂĄnossĂĄgra a miniszterjelĂśltek nĂŠvsorĂĄt.

HegedĂźstől azt is megkĂŠrdeztĂźk, hogy volt-e valamifĂŠle feszĂźltsĂŠg Kelemen Hunor ĂŠs Orban kĂśzĂśtt a PNL pĂĄrtelnĂśkĂŠnek mĂşltbeli magyarellenessĂŠge miatt. “Most ő az, aki tőlĂźnk kĂŠr valamit, ĂŠs ilyenkor nyilvĂĄn nagyon eurĂłpai tud lenni. Viszont nyilvĂĄn senki nem felejti el, ahogyan az elmĂşlt hĂĄrom ĂŠs fĂŠl ĂŠvben a PNL-sek viselkedtek, ĂŠs kĂźlĂśnĂśsen azt nem, ahogyan Rareș Bogdan viselkedett velĂźnk” – mondta az RMDSZ szĂłvivője. (agerpres/hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »