Egyelőre nem támadják meg Rakkát

Nem készülnek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet központjának számító Rakka ostromára az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák – közölte az egyik ilyen szervezet, a Szíriai Demokratikus Erők szóvivője szerdán.

Talal Szilo, a kurdokat és arabokat is tömörítő szervezet szóvivője hangsúlyozta: a napokban indult hadjárat célja a Rakkától északra eső területek elfoglalása, s jelenleg nincsenek előkészületek magának a városnak a felszabadítására.

A milícia egyik parancsnoka kedden jelentette be, hogy offenzíva indult Rakkától északra. A város elleni ostrom előkészületeiről szóló találgatások előzménye, hogy az Egyesült Államok vezette IÁ-ellenes koalíció gépei múlt pénteken a civileket a város elhagyására felszólító röplapokat dobtak le Rakkában. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező londoni szervezet szerint több száz család már el is menekült a városból.

Szakértők amúgy kétségbe vonják, hogy a Szíriai Demokratikus Erők készen állnának a Rakka elleni offenzívára.

Eközben Fallúdzsában…

Nem hagyja elmenekülni az IÁ az ostrom alatt álló Fallúdzsa lakóit – közölte szerdán egy iraki tisztségviselő és egy segélyszervezet. Az iraki haderő három napja indított offenzívát, hogy visszafoglalja a várost.

Sakír al-Isszavi, a közelben fekvő Amiríjat al-Fallúdzsa település tanácsának elnöke azt mondta, az offenzíva kezdete óta mindössze húsz családnak sikerült elhagynia Fallúdzsát. Hozzátette, hogy az Iszlám Állam fegyveresei szigorúan ellenőrzik a város határait, szerdán senkinek nem sikerült elmenekülnie a településről. A Norvég Menekülttanács (NRC) közlése szerint az iszlamisták azzal fenyegetőznek, hogy megölik, aki szökni próbál.

A háború előtt 300 ezres Fallúdzsa ötven kilométerre van Bagdadtól. Lakosai száma mostanra 75 ezerre csökkent. Az iraki hadsereg vasárnap felszólította a lakosokat, hogy hagyják el a várost, de az Iszlám Állam fenyegetései miatt mindössze nyolcvanan távoztak. Ezt követően a kormányerők arra kérték a fallúdzsaiakat, hogy aki nem tud elmenekülni, tűzzön ki fehér zászlót oda, ahol meghúzta magát.

Ez volt az első iraki város, amelyet 2014 januárjában megszállt az Iszlám Állam, már fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet kikiáltotta „kalifátusát” az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken. Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet tavaly decemberben már körbezárta Fallúdzsát, de visszafoglalására mostanáig nem indítottak komoly hadművelet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »