Egyelőre nem mondható rossznak a "vissza"küldeni próbált betolakodók átvételi aránya

Hétezernél is több migránst akartak hozzánk visszatoloncolni az idén Ausztriából, ám mindössze négy esetben történt meg az átvétel – tudta meg a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól. Pedig Orbán Viktor néhány hete az osztrák kancellár mellett állva jelentette be, hogy visszavesszük szomszédainktól azokat a bevándorlókat, akik nálunk léptek be az unióba. A számokból is kiderül, hogy ez alig néhány embert jelent.

S hogy miért ilyen óriási a különbség az osztrák megkeresések száma és az átvétel megvalósulása között? A kormány határozott álláspontja szerint általában a migránsok nem Magyarországnál, hanem Görögországnál léptek be az Európai Unióba, így a szabályok szerint oda kell visszaküldeni őket. Igaz, Orbán Viktor ezt egyáltalán nem említette, amikor Christian Kern osztrák kancellárral folytatott budapesti tárgyalása után a visszavételekről szóló bejelentést tette. Talán nem véletlenül konkrétumokat sem mondott arról, hogy egyáltalán hány emberre gondol, mindössze osztrák kollégája szavaiból derült ki, hogy különösen a Koszovóból és Albániából származókról lehet szó, akik Ukrajnán keresztül érkeztek Magyarországra.

A Belügyminisztérium tájékoztatásából az is kiderül, hogy idén augusztus 15-éig összesen 19 542 esetben kérték a különféle uniós tagállamok, hogy vegyük vissza a korábban nálunk regisztrált migránsokat. Legnagyobb arányban Németország, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság akart élni a dublini rendeletben lévő visszaküldési lehetőséggel. A visszatoloncolások azonban többnyire nem valósulnak meg. Egyrészt azért, mert Magyarország minden partnerének jelzi, hogy ezek a bevándorlók Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket. Másrészt viszont a migránsok is gyakran eltűnnek a külföldi hatóságok látóköréből. A Belügyminisztérium szerint ez utóbbi is igazolja, hogy a bevándorlók, akik eljutottak Európába, azon belül is a vágyott országba, már nem akarnak hazamenni, és nem is működnek együtt az egyenruhásokkal. A célországok között egyébként továbbra is Németországot lehet elsősorban említeni, a migránsok pedig tudatában vannak: minimális az esélye, hogy végül kitoloncolják őket onnan.

Nemcsak az elmúlt nyolc hónapot, hanem a korábbi esztendőt is figyelembe véve – a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint – összesen az 52 000-et is eléri azoknak a száma, akiket különféle uniós országból hozzánk akarnak visszatoloncolni. A legtöbb megkeresés Németországból érkezett. Mint a minisztérium fogalmazott, Görögország nem tartotta be a játékszabályokat a regisztráció elmulasztásával, ám ezért Magyarország nem büntethető.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »