Egyelőre nem megy a tőzsdére a Volvo

Egyelőre nem megy a tőzsdére a Volvo

A kereskedelmi háborús feszültségek fokozódása és a svéd márka gyenge kínai értékesítési adatai miatt egyelőre mégsem viszik tőzsdére a Volvót – írta tegnap a Reuters. A Volvo tulajdonosa, a kínai Geely attól tart ugyanis, hogy jelen körülmények között a piac nem árazná megfelelően a kibocsátandó részvényeket.

Li Su-fu, a Geely alapítója korábban arra számított, hogy az IPO-t követően a svéd autógyártó értéke 16 és 30 milliárd dollár közé esik majd.

Ezt azonban nyilvánvalóan veszélyezteti a Kína és az Egyesült Államok közötti egyre rosszabb viszony. Az IPO elhalasztását indokolta az is, hogy a Volvo még mindig csupán évi 100 ezer autót ad el a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában, miközben ugyanott a Daimler, a BMW és az Audi egyenként is legalább 500 ezer gépkocsit értékesít évente.

Hírdetés

A székhelyét Kelet-Kínában, a tengerparti Hangcsou városában fenntartó Geelyt ráadásul semmi sem kényszeríti a Volvo-IPO gyors lebonyolítására.

Valósággal szárnyalnak a kínai autógyártó eladásai, és dúskál a pénzben, tehát semmi oka a sietségre

– közölték autópiaci elemzők. A halasztásról elsőként tudósító Financial Times szerint a Geely nem akarta, hogy a befektetők, köztük a svéd nyugdíjalapok nagy veszteséget szenvedjenek el. A tőzsdei kibocsátásba csak kedvező piaci körülmények között érdemes belevágni – hangsúlyozta Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója is a Reutersnek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »