Egyelőre nem büntetik meg az Erdogant kigúnyoló humoristát

Elutasította pénteken a németországi Koblenz főügyészsége Recep Tayyip Erdogan török államfő fellebbezését amiatt, hogy a róla írt gúnyverset a televízióban felolvasó német műsorvezető, Jan Böhmerman elleni büntetőeljárást megszüntette a mainzi ügyészség.

A mainzi ügyészség az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy Böhmermann bűncselekményt követett el. Erdogan ez ellen hétfőn fellebbezett, amit a koblenzi főügyészségnek továbbítottak.

Jan Böhmermann humorista ellen azért indult eljárás, mert a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának egy márciusi adásában felolvasta gúnyversét, amelyben válogatott, kecskéket is emlegető ízléstelenségekkel illette a török államfőt.

Válaszul a berlini török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a német külügyminisztériumhoz, a német büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását.

A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik.

Az ügy a német kormány döntése nyomán került a mainzi ügyészséghez, amely az eljárás megszüntetését indokló közleményében kiemelte: kérdéses, hogy Jan Böhmermann valóban sértegetni akarta-e a török államfőt, és az sem biztos, hogy egyáltalán sértésnek lehet-e tekinteni a verset. Hozzátették: egy karikatúra vagy szatirikus szöveg nem tekinthető sértésnek, ha az emberi gyengeség karikírozása, kifigurázása nélkülözi az illető személy emberi méltóságát komolyan vehető módon, szándékosan sértő gyalázkodást.

Recep Tayyip Erdogan magánjogi eljárást is indított Jan Böhmermann ellen, a per november elején kezdődik egy hamburgi bíróságon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »