Egyelőre mégsem mond le az észak-macedón miniszterelnök

Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök elhalasztotta a korábban bejelentett lemondását addig, amíg nem stabilizálódik országa helyzete – közölte szerdán a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A Zaev irányította Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezetése kedd este tárgyalt a kialakult helyzetről, és a pártvezetés úgy döntött, nem jött még el az ideje annak, hogy a miniszterelnök lemondjon a kormány vagy a párt irányításáról. Az indoklás szerint Zoran Zaev a lemondással megvárná a decembert, amikor kiderülhet, megkezdi-e az Európai Unió a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE)  elnöke vasárnap közölte, meg kell vizsgálni, hogy mely pártok vannak többségben a parlamentben, és azoknak kell kormányt alakítaniuk. Ezért az ellenzék a kormány elleni bizalmatlansági indítványt nyújtott be,  amelynek vitája csütörtökön kezdődik a parlamentben.

Hírdetés

Észak-Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és csak kevés településen tudtak nyerni. Zoran Zaev ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előrehozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére. A VMRO-DPMNE szerint viszont igenis meg kell kérdezni az embereket, kit szeretnének az ország élén látni, mert az önkormányzati választás eredménye alapján nem a szociáldemokratákat.

Zoran Zaev 2017 óta volt Észak-Macedónia miniszterelnöke, és vezetése alatt nyílt meg a lehetőség az ország előtt az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, miután kormánya rendezte Görögországgal az évtizedek óta tartó névvitát. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak, viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták csak egy hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett. A hétfőn benyújtott bizalmatlansági indítványt 61 képviselő írta alá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »