Egyelőre még csak két fontos esemény miatt, de ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést a lengyelek

Egyelőre még csak két fontos esemény, illetve két fontos személy miatt döntött így Lengyelország, de már ebből is látszik, hogy megcsappant a hit az Európai Unió közös határőrizetében.

A jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a július végén esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóra készülve Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést. Varsóban pénteken és szombaton tartják a NATO-csúcstalálkozót, többek között Barack Obama amerikai elnök részvételével. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat.

A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy a nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára a 2012-es európai labdarúgóbajnokság, majd a 2013-ben szervezett varsói klímacsúcs alkalmából élt ezzel a lehetőséggel. A határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a "szlovák" határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelő-helyeken is.

Az ellenőrzéseket augusztus 2-áig fogják szúrópróbaszerűen végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőkön. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrzőpontokat alkalmaz. A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »