Egyelőre marad a házi karantén Magyarországra utazáskor

Egyelőre marad a házi karantén Magyarországra utazáskor

Továbbra is jelentős akadályt jelent a Magyarországra utazni kívánók számára, hogy ott kéthetes házi elkülönítésbe kell vonuljanak. Ez alól a magyar állampolgársággal is rendelkezők sem kivételek.
Lapunk megkérdezte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzset, tervezik-e a közeljövőben az izolációra vonatkozó rendelkezés feloldását. Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség rendszeresen egyeztet a szomszédos országok hatóságaival, hogy ütemezetten visszatérhessenek a normális határátlépéshez.

– fogalmazott szerdán Kiss Róbert.

Közben a Marosvásárhely és Budapest között hetente két alkalommal közlekedő repülőjárat rendkívül népszerű. Peti András, a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, többnyire „teltházasak” a Wizz Air járatai és

június 1-től újra naponta lehet majd repülni az erdélyi városból Budapestre.

A reptér igazgatója arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi járatokkal inkább azok utaznak, akik a korábban járványi szempontból „vörösnek” számító országokba tartanak, vagy onnan érkeznek.

Laky Zoltán, a Wizz Air PR-tanácsadója a Krónika megkeresésére közölte: a Budapest–Marosvásárhely-járatok kihasználtsága megfelel a cég elvárásainak, és örülnek, hogy egyre több utasnak biztosíthatják magas színvonalú szolgáltatásaikat és alacsony áraikat.

– mondta Laky Zoltán.

Hírdetés

Kérdésünkre, hogy a Wizz Air mikorra várja a Magyarországra, illetve Romániába érkezéskor kötelező tizennégy napos házi elkülönítés feloldását, a vállalat PR-tanácsadója csak annyit közölt: a légitársaság folyamatosan kapcsolatban van a helyi hatóságokkal, valamint betartja a nemzeti és nemzetközi egészségügyi hatóságok, szervezetek ajánlásait.

Amint arról beszámoltunk, csütörtök reggel 6 órától a magyar–román határ valamennyi átkelője megnyílik – közölte szerda este a magyar és a román határrendészet. Közleményük szerint a Nyugat-Európából, illetve a nyugat-európai úti céllal történő tranzit átutazás továbbra is biztosított mindkét irányban. A tranzitlehetőségek bővültek a személyautókkal, autóbuszokkal és a kisbuszokkal szállított azon román állampolgárok részére, akik Budapestről repülővel utaznak tovább, vagy Magyarországra érkezik a repülőgépük, és hazautazási céllal közlekednek. Kitértek arra is, hogy

az e célból Magyarországra érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazás során mentesülnek a hatósági házi karantén elrendelése alól.

Utazásuk során, Magyarország területén csak az elengedhetetlenül szükséges alkalommal, a kijelölt üzemanyagtöltő állomáson és pihenőhelyen állhatnak meg.

A román határrendészet közölte: az átutazók csütörtök reggeltől immár használatba vehetik a Csanád-Kiszombor, Nagylak I és Nagylak II, Tornya-Battonya, Gyula-Gyulavarsánd, Nagyszalonta-Méhkerék, Bors-Ártánd, Érmihályfalva-Nyírábrány, Csanálos-Vállaj, Pete-Csengersima határátkelőket. (Az átkelők közül a Létavértes-Székelyhíd közötti pontot csak a határ menti ingázók használhatják). Ezeket az átkelőket a nap 24 órájában használhatják az utasok, akiket az iratok ellenőrzésén kívül lázmérésnek is alávetnek, emellett áttekintik a kitöltött járványügyi nyilatkozatukat is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »