Egyelőre kevés a vakcina, ami lassíthatja az oltás menetét

Egyelőre kevés a vakcina, ami lassíthatja az oltás menetét

Lassan, de biztosan beindulnak a koronavírus elleni oltások. Első körben ez egészségügyi alkalmazottakat, a szociális intézmények dolgozóit és a létfontosságú infrastruktúra alkalmazottait – több százezer embert – oltják be. Az egészségügyi minisztérium szerint eddig csaknem 5 és fél ezer embert oltottak be. Tömeges oltásokra csak valamikor húsvét után kerülhet sor, véli Viola Miklós orvos, aki szerint a vakcináció sikerességének alfája és omegája, hogy belátható időn belül mennyi oltóanyagot kap Szlovákia.

„Az jó hír a dél-szlovákiai magyaroknak, hogy az egyik Komáromban lesz. Az oltásokat speciális teamek fogják beadni egy előre megírt forgatókönyv szerint. Az egyik feltétele az oltások beadásának, hogy olyan helyen történjenek, ahol újraélesztési lehetőség van. Ez mondjuk, szinte az összes kórházban gond nélkül biztosítható lenne, a speciális hűtőgépek kérdése már bonyolultabb” – mondja. Hozzáteszi: valószínű, ha lesz elegendő hűtőberendezés, akkor több helyen is lehet majd oltani.

Lassítja az oltás menetét, hogy a beoltottaknak még 20-30 percet ott kell tartózkodniuk a vakcináció helyszínén, hogyha bármilyen nem várt reakció, például anafilaxiás sokk lépne fel, akkor azonnal segíteni tudjanak rajtuk. Emiatt nem lehet zsinórban oltani, hanem korlátozott az egy nap beadható vakcinák száma.

Viola doktor szerint április végéig, a tömeges oltások idejére, ki fog alakulni az egésznek a rendszere. Remélhetőleg az azt megelőző kampány is sikeres lesz.

Hírdetés

Elárulja azt is, eleinte szkeptikus volt az oltást illetően, de mivel egyre több olyan példát lát, hogy viszonylag fiatal, egészségügyben dolgozó emberek is áldozatul esnek a vírusnak, úgy döntött, beoltatja magát.

Nyitott kérdés még az is, hogy milyen hatással lesz az új koronavírustörzs a járványra. Természetesen mindenki azt szeretné, ha minél gyorsabb lenne az oltás menete, minél többen szereznének védettséget a vírus ellen és gyorsabban csökkenne a kórházba kerülő súlyos betegek száma. Emiatt egyes országokban az újraoltás időpontját kitolták pár héttel, vagyis nem három hét után, hanem csak hat-hét héttel később kerülne sor a második adag vakcina beadására.

„Ez humánus lépés a lakosság felé, hiszen lehetővé tenné, hogy minél hamarabb kerüljön sor nagyobb tömegű ember beoltására. Akik már átestek a fertőzésen, főleg annak tükrében, hogy egyelőre kevés a vakcina, azokat nem kellene most oltani, hiszen ők védettek. Nem tudnak  sokáig „várni” viszont a műveskezelésen lévők vagy a nyugdíjasotthonok lakói és alkalmazottai.” 

– teszi hozzá a szakember.

A legnagyobb gond most az, hogyan lehet elosztani azt a 150 ezer vakcinát, ami a közeljövőben várható. S úgy néz ki, rövid időn belül nagyobb mennyiséget nem is kap Szlovákia, az EU-ban egy bizonyos sablon szerint osztják szét az oltóanyagot. Éppen ezért még az egészségügyi alkalmazottak közül is szelektálni kell, ki lesz az, aki az elsők között megkaphatja a vakcinát. Egyelőre még azt is nehéz megjósolni, mikor végeznek az első körben lévők beoltásával.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »