Egyelőre ejtették a Taylor Swift elleni vádat

Egyelőre ejtették a Taylor Swift elleni vádat

Megúszta a felelősségre vonást a dalszöveglopásért beperelt Taylor Swift – adta hírül a BBC.

A tízszeres Grammy-díjas amerikai country pop dalszerszerzőt-énekesnőt a 3LW nevű női együttes két szerzője perelte be, mondván, hogy Swift tőlük lopta el a refrén szövegét a Shake It Off című slágerében. A 3WL még 2001-ben énekelte Playas Gon’ Play című dalában azt, hogy „Playas, they gonna play And haters, they gonna hate”, azaz „Játékosok, játszani fognak és gyűlölködők, gyűlölni fognak”.

A vád szerint Taylor Swift 2014-es dalában viszont a kórus előadásában az hangzik fel, hogy „Cause the players gonna play, play, play, play, play And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate”, vagyis magyarul „Mert a játékosok játszani, játszani, játszani, játszani, játszani fognak És a gyűlölők gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni fognak”.

http://mno.hu/

Bár a rövid mondatok esetében általában nem lehet érvényesíteni a szerzői jogi igényeket, a 3WL szövegírói azzal érveltek, hogy a két gondolat ötvözése elég eredeti ahhoz, hogy jogi védelemben részesüljön.

Michael Fitzgerald bíró azonban a két szöveg között nem látott a vádemeléshez elégséges hasonlóságot, ugyanis szerinte a szövegrészek túl rövidek és banálisak a szerzői jog érvényesítéséhez. A panaszosok 12 napot kaptak arra, hogy a dalszövegekben ennél több és jellegzetesebb hasonlóságot keressenek és előterjesztésüket jobban megalapozzák.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »