Egyedülálló repülőmúzeumot adtak át Szolnokon

Egyedülálló repülőmúzeumot adtak át Szolnokon

Interaktív repülőmúzeumot adott át Szolnokon a honvédelmi miniszter. A 60 ezer négyzetméteres területre az ország több részéről hoztak kiállítási tárgyakat.

A Kelet-Közép-Európában is egyedülálló látványosságnak számító interaktív repülőmúzeumot Szolnok polgármestere és a honvédelmi miniszter adta át.

„60 000 négyzetméter, 218 műtárgy, 39-40 forgószárnyas és merev szárnyas repülőeszköz, légvédelmi eszközök. Óriási, nemzetközi értelemben is egyedülálló gyűjtemény, azt kell hogy mondjam. Nem mondunk nagyot, azt mondjuk, hogy Kelet-Közép-Európa legnagyobb katonarepülés-történeti múzeumában vagyunk. Szolnok város élen jár ebben a kérdéskörben is” – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A fejlesztés egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen látogatható. A többi között azért esett Szolnokra a választás, mert katonaváros – mondta a polgármester.

„Büszkén mondjuk, hogy Szolnok mindig otthont tudott adni a hadseregnek, a hadsereg pedig mindig úgy érezte, hogy Szolnok nagyon-nagyon közel áll hozzá. Min keresztül is lehetne ezt a kapcsolatot még erősebbé tenni, mint egy repülőmúzeumon keresztül? Hiszen Szolnokon kezdték el oktatni a pilótákat, a vadászpilótákat, Szolnok volt az a bázis, ahonnan a repülés szerte az országban mindenhol megtalálható” – fogalmazott Szalay Ferenc.

Az indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik a többi közt megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel is, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »