Egyedülálló módon csökkenti hallgatói terheit az SZTE

Egyedülálló módon csökkenti hallgatói terheit az SZTE

Eltörölték a jelentős tehernek számító térítési díjakat, így például a tárgyújrafelvételért vagy az utóvizsgáért fizetendő összeget.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE Szenátusa 2022. június 27-ei döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok. Az intézkedés egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program része.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását – olvasható az intézmény közelményében.

A fenti elvek mentén az SZTE szenátusa

eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja. Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben, a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

„A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt cél a hallgatóink tanulmányi előrehaladásának támogatása. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítjuk meg és tesszük hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatainkat. A mostani szabályzat változtatások a korábbi tapasztalatok alapján készültek, azzal a céllal, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön, ezért töröltük el az előrehaladást leginkább hátráltató díjakat. A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését” – Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Az új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a blended és a hibrid oktatás sajátosságaival – teszik hozzá.

További segítségnyújtás a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány mindemellett a

2022. év folyamán 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási- és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez.

Módosult az SZTE Kollégiumi Szabályzata is: a kialakítandó tagkollégiumi rendszer tisztább és átláthatóbb működési viszonyokat teremt, és hatékonyabb működtetést biztosít.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »