Egyedülálló megállapodás született a menekültek megsegítésére San Severóban

Egyedülálló megállapodás született a menekültek megsegítésére San Severóban

A dél-olaszországi Puglia régióban található san severói egyházmegye püspöke, valamint San Severo város polgármestere egyezményt írt alá október 28-án, mely lehetővé teszi, hogy a térségben idénymunkát végző menekültek ezrei kiléphessenek bizonytalan léthelyzetükből – adta hírül a La Croix francia katolikus napilap.

A plébániák bejelentett lakcímet biztosítanak az alkalmi munkásoknak, ami alapfeltétele annak, hogy személyazonosságot igazoló okiratot kapjanak. A külföldi idénymunkások így megkezdhetik helyzetük rendezését és legalizálását.

Az Olaszországban egyelőre egyedülálló megállapodás a szegényeket segítő Apostoli Alamizsnahivatal kezdeményezésére jött létre, miután a vatikáni hivatal vezetője, Konrad Krajewski bíboros szeptemberben látogatást tett a Puglia tartományban található Foggia megyében. Itt számos nigériai, ghánai, szenegáli, gambiai, illetve romániai és bulgáriai, paradicsomot vagy olívabogyót szüretelő alkalmi munkás lakik, sokszor sátortáborokban egészségtelen körülmények között, nem egyszer fürdési lehetőségük sincs.

Nyáron Foggia 50 kilométeres körzetében mintegy 6000 ember dolgozik, illetve él így. Mivel nincsenek hivatalos papírjaik, nem kaphatnak bejelentett munkát és megfelelő szállást. Ráadásul rendkívül alacsony napibéréért robotolnak. Ez a helyzet változhat most meg azzal, hogy Giovanni Checchinato, San Severo püspöke és Francesco Miglio polgármester aláírta a megállapodást. Ezután minden plébánia – a lelkipásztor hozzájárulásával – bejelentett lakcím lehet.

„Visszahelyeztük ezeket az embereket emberi méltóságukba. Ezt korábban megtagadták tőlük – jegyezte meg Konrad Krajewski bíboros a La Croix-nak. – A város polgármesterének azt mondtam, hogy íme, ez az evangélium bátorsága! Sokszor úgy szeretnénk segíteni a szegényeket, ahogyan mi azt jónak gondoljuk. De nekik elsősorban nem zenei koncertekre van szükségük, hanem zuhanyzási lehetőségre és bankszámlára.”

Hírdetés

* * *

Ferenc pápa november 3-án, az Úrangyala imádság elmondása után köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek az együttműködés létrejöttében:

„Szeretném kifejezni őszinte köszönetemet San Severo városának és egyházmegyéjének Pugliában az egyetértési nyilatkozat aláírásáért, melyre október 28-án, hétfőn került sor. Ez lehetővé teszi Foggia körzetében az úgynevezett »Capitanata gettói« idénymunkásai számára, hogy lakóhelyet kapjanak a plébániákon és regisztrálják őket az önkormányzati nyilvántartásba. A lehetőség, hogy rendelkezzenek személyazonosító és tartózkodási okmányokkal, új méltóságot kínál számukra, és lehetővé teszi, hogy kiszabaduljanak a szabálytalanság és kizsákmányolás állapotából. Nagyon köszönöm az önkormányzatnak és mindazoknak, akik ezen a terven dolgoztak!”

Forrás: La Croix; Kaposvári Egyházmegye; Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »