Egyedül hogy megy? Az egyéni sportágak a pandémia idején

Egyedül hogy megy? Az egyéni sportágak a pandémia idején

Van, aki most is nagy nehézségek árán tud edzést tartani, van, aki már versenyeken is szerepelt. Nagyon kaotikus a kép, amit az egyéni sportágak mutatnak a világjárvány idején. Egy héttel ezelőtt a csapatsportágakat vettük górcső alá, hogy miként látják az újraindulást. Ezúttal Székelyföld egyéni sportágainak képviselőinél érdeklődtük, milyen a jelenlegi helyzet, mikor lehet visszatérni a régi kerékvágásba. Ökölvívás, kerékpározás, birkózás, cselgáncs, atlétika, vívás, úszás – ezeket vizsgáltuk meg.
Arra várnak, hogy megnyissák az uszodát és több mint fél év elteltével ismét beltéri medencében tarthassák az edzéseket az úszók. A marosvásárhelyi származású Trandafir Norbert, a Csíkszeredai Sprint Team 88 Sportklub edzője megkeresésünkre elmondta, az uszoda március középétől zárva tart. Onnantól kezdve nagyjából két hónapig száraz edzéseket végeztek, majd heti háromszor elutaztak Székelyudvarhelyre a Septimiához, ahol kültéri medencében úsztak, ezt követően pedig Marosvásárhelyen közel két hétig edzőtáborban voltak. Jelenleg abban reménykednek, hogy feltöltik a medencét a Csíki Csobbanóban és újraindulhatnak az itthoni edzéseik.

A törvény szerint júniustól a profi sportolók már tudtak volna edzeni zárt térben is, de bizonyos okok miatt eddig nem lehetett megnyitni a csíkszeredai uszodát.

„A kezdők és gyerekek esetében márciusban teljesen leálltak az edzések, és azóta egyáltalán nem készültek, így sajnos ezt a generációt el fogjuk veszíteni. Óriási a veszteség, mert a kezdőkkel, a tízéves korosztállyal egyelőre nem lehet tudni, mi történik, ezt csak akkor tudom behatárolni, amikor újrakezdjük a felkészülést és a gyerekek elkezdenek visszajönni az edzésekre. Abban bízunk, hogy októberben megnyílik az uszoda és akkor el tudjuk indítani az úszásoktatást” – mondta Trandafir Norbert.

Ami a versenyeket illeti, a sportolóként három nyári olimpián részt vett úszóedző ismertette, hogy szeptember végén, október elején Bukarestben lesz egy országos bajnokság az ifjúságiaknál. „Erre elmegyünk, reméljük, hogy a helyzethez képest jól fogunk szerepelni. Ezután október közepén tartják a serdülők országos bajnokságát, ugyancsak a fővárosban, nyílt medencében, mert a járványhelyzet egyelőre nem engedi meg, hogy zárt térben rendezhessenek versenyeket. Rövid a felkészülési időszak, lényeges lenne, ha a megmérettetések előtt el tudnánk kezdeni a tréningeket az uszodában.”

Trandafir Norbert kiemelte, szinte egész Európában újranyitották az uszodákat, csak Romániában nem engedélyezik, hogy a sportolók használják a medencéket. Holott kimutatták, hogy a klóros víz elpusztítja a vírusokat, és elméletileg ez a legbiztonságosabb közeg ebben a járványhelyzetben, mégis a romániai elöljárók azt tartják helyesnek, hogy ne nyissák meg a medencéket.

Hasonló a helyzet a vívóknál, akik ugyancsak kültéren próbálták meg valamilyen szinten formában tartani magukat. „Egész nyáron edzettünk, de kint a szabadban, nem a teremben. Specifikus gyakorlatokat nem tudtunk végezni, inkább az erőnlétre összpontosítottunk, kevés vívás volt a programunkban” – mondta Szabó Zoltán, a Marosvásárhelyi ISK edzője. Hozzátette, ebben a hónapban továbbra is kinn készülnek, majd a járványhelyzet függvényében visszatérhetnek a teremben végezhető edzésekhez.

„A szövetségtől kaptunk versenynaptárt a felnőtt sportolók számára, november elején vagy esetleg decemberben lehetnek versenyek, de a gyerek, a serdülő és az ifjúsági megmérettetések mind fel vannak függesztve erre az évre. Korábban volt egy optimista versenynaptár is a szövetség részéről, hogy szeptemberben elkezdődhetnek a gyerekversenyek, de aztán lefújták az egészet.”

Szabó Zoltán közölte, mivel vívótermük viszonylag kicsi, a távolságtartás miatt egy időben mindössze négy versenyzővel tarthatnának edzéseket, ezzel pedig nem oldanának meg semmit.

– mutatott rá.

Meglátása szerint csak a jövő évben rendezhetnek belföldi versenyeket, mert ha idén meg is hirdetik az eseményt, nagyon sok előírást kellene betartani, a sportolók pedig specifikus edzések nélkül vennének részt a megmérettetésen, és ez nagy kiesést jelent. „Várjuk, hogy merre fejlődik a járványhelyzet, és majd aszerint fogunk lépni, persze ahogyan azt a szabályzat engedi. Nem tehetünk mást, mint megpróbálni türelmesnek lenni, reménykedve abban, hogy mihamarabb átvészeljük ezt a rossz időszakot.”

Hírdetés

Ennél sokkal kedvezőbb kilátásban volt részük az atlétáknak, akik lényegében a járványhelyzet alatt letudták az országos bajnokságokat. Szabó Ferenc edző, aki a Marosvásárhelyi Szász Albert Sportiskola versenyzőit készíti fel, úgy nyilatkozott, tavasszal, amikor bevezették a szükségállapotot az országban, két hónapig nem tartottak edzéseket, majd alapozás nélkül újrakezdték a felkészülést. „A járvány kicsit hátráltatta a tevékenységünket, de utána komolyan és határozottan edzettünk. Viszonylag jó körülmények között készülünk a Bolyai Farkas-középiskolához tartozó Fülöp György Sportbázison, ami egyelőre az egyetlen helyszín, ahol atlétikaedzéseket lehet tartani a városban.

– hangsúlyozta Szabó Ferenc, aki múlt hét végén sportolóival az U20-as Balkán-bajnokságon vett részt Isztambulban, ahol tizenegy ország, köztük Románia, nagyjából 180 sportolója képviseltette magát.

Ezen megmérettetés után befejeződik az idei szezon az atléták számára, a sportolók kapnak néhány hetes szabadságot, majd elkezdik a téli versenyekre való felkészülést.

Legalább három nemzetközi versenyen kellett volna részt venniük a nyáron a gyergyószentmiklósi székhelyű Madárfészek – Godako Ökölvívó Akadémia sportolóinak. Ezekről a jelenlegi körülmények között szó sem lehetett. Rosszul érinti a fiatal bokszolókat az is, hogy elmarad a serdülő korosztály magyar bajnoksága.

Az edzések szinte folyamatosan zajlottak a gyergyószentmiklósi ökölvívó-akadémiánál és a hozzá tartozó különböző erdélyi alegységeknél a karanténidőszakban és az azóta is érvényben lévő korlátozások közepette is. Ehhez persze meg kellett találni azokat a megoldásokat, amelyekkel legalább részben ki lehetett küszöbölni a tiltásokat – mutatott rá Huszár Árpád, az akadémiai hálózat vezetője.

Az edzőterem zárva volt, közös edzéseket sem lehetett tartani. Így mindenki egyéni edzéstervet kapott, amit ki-ki otthon tudott végezni.

A munkavégzés nyilván mindenkinek nehéz, ha nincs megfelelő motiváció, ezért versenyt szerveztek: aki komolyan vette az előírt feladatokat, annak egy hónap alatt számottevő javulást kellett elérnie a teljesítményében, összevetve azzal, amire a közös edzések félbeszakadásakor képes volt.

Az egyéni edzésekről rendszeresen videókat kellett készíteniük az ökölvívóknak, amiből látható volt, ki hogyan dolgozik. Huszár elégedetten állapítja meg, hogy a sportolók közül többen előreléptek erőnléti szempontból, de rajtuk kívül is a többség jó állapotban hagyhatta maga mögött a bezártságot.

Közös edzések azonban továbbra sem lehettek, és közben sorra maradtak el azok a nyári magyarországi versenyek is, amelyekre készültek volna. Egyebek közt Szegeden és Mezőkövesden léptek volna szorítóba.

Nem lehettek volna olyan edzések sem, ahol két sportoló közvetlen kontaktusba kerül, de az erdélyi ökölvívó-akadémiai rendszernek most előnyére szolgált az, hogy sok sportoló a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonok lakója. Mivel egyébként is egy háztartásban, egy fedél alatt élnek, így lehetőség volt arra, hogy közösen eddzenek, természetesen a járványügyi előírások betartása mellett. Egyhetes házi edzőtáborokra is sor kerülhetett a gyergyószárhegyi, illetve a dévai otthonban.

Augusztus 29-én tervezték megrendezni a 2. Tatárdomb Kupa nemzetközi ökölvívóversenyt, amit végül a szárhegyi otthon háziversenyeként sikerült megvalósítani Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A párosítások nem lehettek ideálisak, hiszen ha korban egyformák is a gyerekek, de súlycsoportjuk különböző lett volna, de ennek ellenére mindenki kitett magáért, akár hátrányosabb helyzetből indulva is – mesélte Huszár Árpád.

Az ősz a magyar bajnokságok időszaka lenne, de ez sem lesz az, amit elképzeltek.

Nagy gond, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség törölte a serdülő korosztály idei bajnokságát. Ez azért érinti különösen kellemetlenül az erdélyi bokszolókat, mert nem kevesebb, mint 21 gyerek ért oda, hogy hivatalos bajnokságban is szerepelhessen ebben a korosztályban.

Remélik, hogy a junior korosztály bajnokságán már ott lehetnek, ott az akadémia hét sportolója indulhatna, azaz Csiki Róbert, Popa János, Fülöp Szabolcs, Tóth Szabolcs, Zaiti Tímea, Ferencz Beáta és Szilágyi Arnold.

A Madárfészek – Godako Ökölvívó Akadémia alapvetően a magyarországi ökölvíváshoz, az ottani versenyrendszerhez kötődik, így egyelőre nem is jön szóba az esetleges romániai országos versenyeken való részvétel. A Román Ökölvívó Szövetséggel ugyan már több mint egy éve felvették a kapcsolatot, jelezték a csatlakozási szándékot, de a bukaresti bürokrácia nem épp a gyorsaságáról híres, talán a jövő évtől lesz mód arra, hogy romániai bajnoki címekért is harcba szálljanak…


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »