Egy zenei karrier állomásai

Egy zenei karrier állomásai

Madaras Gergely, a tehetséges fiatal karmester Nyugat-Európában tovább „öregbíti” a magyar zenészek jó hírét. Az Orchestre Philharmonique Royal de Liège zeneigazgatója a martonvásári Beethoven hangversenysorozat második előadásán állt a pulpitusra, ezúttal karrierjéről kérdeztem.

„Bécsi tanulmányaim után egy manchesteri ösztöndíjra – száznegyven jelentkezőből – engem jelöltek, így feleségemmel, Győri Noémi fuvolaművésszel 2010-ben kiköltöztünk Manchesterbe, Nagy-Britannia második legjelentősebb városába.

Feleségem a Royal Academy of Music-on doktori képzésen vett részt, s közben a család is gyarapodott, két lányunk született, akik már ott tanulnak. Budapesti lakásunkat is fenntartjuk, s rendszeresen hazajárunk: a magyar kötődés számomra nagyon fontos.

Egy harmadik bázisváros is bekerült pályafutásomba: előbb Díjon, később Liège. Ennek előzménye, hogy 2013-ban jelentkeztem a Besançoni Karmesterversenyre, s több száz versenyző közül bekerültem az utolsó fordulóba másik két társammal együtt, de nem én nyertem.

Az ismerkedés annyira jól sikerült, hogy kineveztek a zenekar zeneigazgatójává, e poszton hat évet töltöttem el.

Hírdetés

Közben támogatóm egy év után távozott, a Liège-i Királyi Filharmonikusok igazgatójaként folytatta munkásságát. Dijon kulturális élete nagyon gazdag, zenei életében egy modern koncertterem-operaház játssza a főszerepet. Az alacsony költségvetésű regionális zenekara félszáz zenészt foglalkoztat, akikkel főleg a kamarazenekari repertoárban értem el sikereket.

A frankofón kapcsolatok segítették pályafutásomat, így Genfben, Párizsban, Lyonban és Montpellier-ben is gyakran szerepeltem, természetesen időközben franciául is megtanultam.

Liège-ben elődöm osztrák volt kilenc éven keresztül, így az osztrák szerzők művei is a repertoáron szerepeltek. Itt vetek fel egy gondolatot, a nagyzenekarok általában kevés Mozart és Haydn művet tűznek műsorra. Ennek gyakorlati oka van: egy Haydn mű előadásához negyven muzsikusra van szükség, így ezalatt a zenekar másik felét hogyan lehet lefoglalni?

A zenekar is sokat profitált a Schumann, Haydn és Mozart művek előadásával, kúraszerűen hatott, új szelleme megérintette a zenészeket.

S a terveim? Ne feledjük, a híres szerző César Frank karrierje Liège-ből indult el, s jövőre ünnepeljük születésének bicentenáriumát, így feladatunk akad bőven…”

(Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »