Egy veszélyes világ, ahol béke is van

A 10. Globális Békeindex összeállítói szerint jelenleg mindössze 10 ország tekinthető teljesen konfliktusmentesnek a világon. Magyarország nincs köztük, bár Európa számít bolygónk legbékésebb térségének.

Az elhúzódó közel-keleti konfliktus, a migránsválság és a terrortámadások szerepelnek a fő okok között, amiért 2016 kevésbé számít békésnek, mint 2015 és ez az oka annak is, hogy 2014-hez képest kevesebb országban van a szó minden értelmében vett béke.

Az indexet kiadó Gazdaság és Béke Kutatóintézet szerint ezek az országok Botswana, Chile, Costa Rica, Japán, Mauritius, Panama, Katar, Svájc, Uruguay és Vietnám.

Brazil lekerült a listáról. Nemcsak lekerült, hanem a legrosszabban teljesítő országok között szerepel, ami egyesek szerint komoly aggodalomra ad okot a riói olimpia előtt.

Ismét Izland lett a világ legbékésebb országa, utána pedig Dánia, Ausztria, Új-Zéland és Portugália. Szíria pedig továbbra is a legkevésbé békés pontja a világnak.

Érdekes módon tehát a Föld legbékésebb országai nem mondhatók teljesen konfliktusmentesnek. Az index készítői azt is kiemelték, hogy Földünk békéjére jelenleg (ahogy a történelem során már oly sokszor) a Közel-Kelet helyzete van a legnagyobb hatással.

Egy új trendet is megfigyeltek a kutatók. A békés országok még békésebbé, a kevésbé békések pedig még kevésbé békéssé váltak egy év alatt, így most már nemcsak gazdasági, de békeegyenlőtlenség is létezik a világon.

A napokban pedig bizonyára sok embernek a floridai Orlandóban elkövetett támadás jut eszébe, amikor a béke hiányáról esik szó.

Ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon, hogy mit is jelent a béke vagy annak hiánya. Amikor a béke Fejedelme a Földön járt vajon béke volt körülötte? Bolygónknak éppen arra a pontjára érkezett, ami azóta is a legtöbb háborúskodás forrása, ugyanakkor érkezése mégis a béke jele volt számunkra, amit a mennyei seregek már születése napján kihirdettek.1

Talán azt is el tudjuk képzelni, hogy miként mozgósította erőit a levegőbeli hatalmasság, hogy elpusztítsa az Életet. Vajon miként űzte, hajtotta alattvalóit, a győzelem lehetőségét remélve? Az ő birodalma képviseli tehát a béke ellentétét. Az az érdekes ebben, mint mindenben, ami Sátánra jellemző, hogy céljai és tulajdonságai többnyire valaminek a hiányával fejezhetők ki.

Corrie Ten Boom egyszer felvetette, hogy „a menny nem ismeri a pánikot.”

Most akkor mi van? Béke vagy sem? Hiszen maga Jézus mondta, hogy érkezését háborúk és háborúk hírei előzik meg2? A választ egyrészt Jézus és tanítványainak életében, az általuk állított példában találjuk meg, másrészt nem hagyott minket sötétségben a kérdést illetően. Azt mondta, hogy ezen a világon nyomorúságunk lesz, de bízzunk benne, mert Ő legyőzte a világot. Ha ez nem lenne elég egyértelmű, azt is hozzátette, hogy mindezt azért mondta el nekünk, hogy békességünk legyen Benne.

„Azért mondtam ezeket nektek, hogy békességetek legyen énbennem. E világon nyomorúságotok lesz, de bízzatok, én legyőztem a világot.” – János 16:33

Vagyis lehetséges egyszerre nyomorúságban (háborúságban) lenni és mégis megtapasztalni a békét. Az igazi béke ugyanis nem a konfliktus hiányát jelenti, hanem egy olyan biztonságot, ami független a kézzel tapintható körülményektől.

Visszatérve a fent említett békeegyenlőtlenségre, vajon az igazi, a fizikai konfliktusoktól független béke hol tapasztalható meg igazán a világon? A felsorolt 10 országban, vagy a háborús övezetekben?

Én magam, valószínűleg a legtöbb olvasóval egyetemben, nem kényszerültünk még arra, hogy megtapasztaljuk a fizikai béke teljes hiányát – amiért igen hálás vagyok – ugyanakkor a körülöttünk zajló események miatt mégis egyre többen félelemben élnek és a döntéseiket is ez határozza meg. A félelem pedig nagyon rossz tanácsadó.

Ha igazán belegondolunk, a mennyországon innen a biztonság csupán egy illúzió. Jézusban mégis teljes biztonságban vagyunk. Mindig és mindenhol.

Miközben a média és a politika rájátszik az embereken elhatalmasodó félelemre vagy akár közvetlen okozója a félelem forrásának, Jézus követőiként hatalmunkban áll megmutatni másoknak Isten minden értelmet felülhaladó békéjét3 és azt a biztonságot, amin semmilyen földi erő nem vesz hatalmat. Lehet, hogy a világ nem változik egy szempillantás alatt a béke szigetévé, de egy-egy ember világa igenis azzá válhat!

Szóval kössük fel a békesség evangéliumának azt a bizonyos saruját4 és tegyünk bele néhány kilométert!

„Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!” – Lukács 2:14„Hallani fogtok majd háborúkról és háborúk híreiről. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert mindezeknek meg kell lenniük, de ez még nem a vég.” – Máté 24:6„És Isten békessége, amely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” – Filippi 4:7Efézus 6:15


Forrás:idokjelei.hu
Tovább a cikkre »