Egy újságíró halálára

Egy újságíró halálára

Meggyilkoltak egy újságírót. Feltehetően azért, mert jól végezte a munkáját. Megdöbbentő és vérlázító. Az újságírói közösség és az egész társadalom gyászol.

Ján Kuciakkal, a 27 éves oknyomozó újságíróval és jegyesével, Mar-tina Kušnírovával egy-egy lövéssel végeztek. A tettes Nagymácsédon, az áldozat házában csapott le a párra.

Ebben az országban az újságírókat rendszeresen lenézik, gyűlölik, megvetik, mert a munkájukat végzik. Kellemetlen kérdéseket tesznek fel. Nem lehet zavartalanul mutyizni, csúsztatni, ők nem hagyják. A mutyizók a bíróságtól nem tartanak, csak az újságíróktól. Ez a gyilkosság azonban választóvonal. Nemcsak azért, mert most nagyon sok ország figyel Szlovákiára, hanem azért is, mert az arrogáns bűnözők átléptek egy határvonalat. Az országnak és az azt vezető politikusoknak pedig el kell dönteni, mi a fontos számukra. Elmondhatnák, milyen országban szeretnének élni, milyen országot hagynak a gyerekeikre. Itt ugyanis nem lehet maszatolni. Aki megpróbálja, annak mutatom a kijáratot.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón közölte, az újságíró halála feltehetően összefüggésben van az oknyomozói tevékenységével. Ezzel egyértelművé tette, hogy egy – néhány politikussal jó kapcsolatot ápoló – fehérgalléros bűnöző lehet a gyanúsított. A rendőrségbe vetett bizalom nagyon alacsony, a kényes ügyeket rendre eltussolják, most a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi majd a nyomozást. Az országos rendőrfőkapitány és a belügyminiszter sok csalódást okozott már, régóta tudjuk, alkalmatlanok a posztjukra.

Kuciak a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen végzett, a Hospodárske noviny napilapnál kezdett dolgozni, 2015-ben az aktuality.sk portál Marek Vagovič vezette oknyomozó csapatához igazolt. A nyilvánosan hozzáférhető adatokkal, adatbázisokkal dolgozott, és az ország egyik elismert tényfeltáró újságírója lett. Utolsó cikkében arról írt, hogy a Five Star Residence luxus-lakóparkban nem Ladislav Bašternák az egyetlen áfacsaló. Öt olyan cég gyanús pénzmozgásaira hívta fel a figyelmet, melyek mögött Marián Kočner kétes hírű vállalkozó áll. Kočner megfenyegette a fiatal újságírót, aki erre feljelentést tett. A feljelentéssel a rendőrség 44 nap után sem foglalkozott érdemben – írta Kuciak a legnagyobb közösségi oldalon.

Tavaly októberben Málta legismertebb oknyomozó újságíróját, Daphne Caruana Galiziát a kocsijába rejtett pokolgéppel ölték meg. Az újságírónő korrupciós ügyekkel, a Panama-iratok máltai szálaival foglalkozott. Az adóparadicsomoknak tartott országokban bejegyzett cégek a tulajdonosaiknak névtelenséget és adóelkerülést biztosítanak. Kuciak is írt a Panama-akták szlovák vonatkozásairól, elsősorban a Smerrel jó kapcsolatokat ápoló vállalkozók gyanús üzleteiről.

Az UNESCO adatai alapján 2012 és 2016 között 530 újságírót öltek meg, hetente két újságíró hal meg erőszakos halállal. Ijesztő statisztika: tízből kilenc esetben az ügy felderítetlen marad. Közép-Európában utoljára 26 évvel ezelőtt öltek meg újságírót, 1992-ben Csehországban.

A merénylet a sajtószabadság, a nyilvánosság és a társadalom elleni támadás. Az első reakció a döbbenet, láthatóan mindenki meglepődött és zavart. A következő napokban azonban el lehet azon gondolkodni, hogyan jutottunk idáig. Miért van az, hogy az újságírók végzik a rendőrök munkáját, egyes politikusok meg a bűnözőknek falaznak?

Biztos vagyok benne, hogy a választott maffiamódszer – egy íróember likvidálása – eredménye nem az lesz, hogy az újságírók összehúzzák magukat: egy ilyen barbár tettel nem lehet megfélemlíteni.

Megöltek egy fiatal, tehetséges újságírót, aki azért dolgozott, hogy az ország jobb hely legyen. Nyugodjék békében!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »