Egy újabb reform elképzelés: A korrupció visszaszorítása

Elég volt ezekből a konkrét esetekből! (Szerző a Fidesz korrupciós botrányokra utal!)

Tényállás

Arról van szó, illetve az a lényeg, hogy minden politikus lop, akinek lehetősége van erre. Lehetetlen olyan politikust találni, aki nem lop akkor, amikor erre alkalma nyílik. Mert miről szól az országok politikája? – Arról, hogy XY lop. De ha XY helyett egy másik lenne, az is lopna. Ha jelenleg úgy tűnik, hogy ZW nem lop, biztosak lehetünk abban, hogy ha hatalomra kerül, ő is lopni fog. Ha mindenki hajlamos a lopásra, akkor egy olyan rendszert kell kitalálni, ami maximális módon megnehezíti a lopást.

Megoldás

Szerintem ehhez egy olyan alkotmánymódosítást kéne végrehajtani, amelynek eredménye nem az lenne, hogy nem lenne érvényben az, hogy a győztes párt mindent visz és minden állami posztra ő nevez ki embereket. Szigorúan fel kéne osztani az állami szerveket két nagy csoportra:

az államigazgatásira, megaz ellenőrző szervekre.

Aki egy parlamenti választást megnyer, az természetesen vezesse az államot. Viszont egy új szabályt kéne bevezetni. Az összes ellenőrző szerv (pl. legfőbb ügyészség, mindenféle kontroll-hivatalok) vezetőit az ellenzéki pártok soraiból kéne választani, mégpedig a parlamenti erejükkel FORDÍTOTT ARÁNYBAN. Tehát a parlamentbe bekerült legkisebb ellenzéki párt kapná a legtöbb kontrollhivatalt, a parlamentbe bekerült legnagyobb ellenzéki párt kapná a legkevesebb kontrollhivatalt.

Ennek az önkormányzatoknál is ugyanúgy kéne működnie. Ne legyen már olyan abnormalitás, hogy a polgármester nevezze ki a ellenőrt, vagy hogy a győztes pártok szavazzák meg, hogy ki lesz az ellenőr. Ez minden korrupció forrása. Ellenőrizni mindig olyannak kéne, aki a legkisebb, tehát érdeke lenne jól ellenőrizni és sokakat lebuktatni. Mindenesetre olyan szabálynak kéne lennie (talán ez is elég volna), hogy a legfőbb ügyészt TÖRVÉNYSZERŰEN a parlamentbe bekerült pártok közül a LEGKISEBB ELLENZÉKI PÁRT delegálná és BÁRMIKOR VISSZAHÍVHATNÁ.

Decsi Ernest

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:REFORMOK Tagged: REFORMOK KELLENEK


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »