Egy újabb magyar milliárdosról derült ki, hogy panamázott

Egy újabb magyar milliárdosról derült ki, hogy panamázott

Mindig az az offshore, amiben mi nem vagyunk benne. Nagyjából így hangzik a klasszikus örökbecsű 2016-os változata. Most éppen hazánk egyik leggazdagabb magyarjáról derült ki, hogy panamázott.

A céges adatbázisok alapján több, Varga Zoltánhoz köthető társaságban van vagy volt szerepe egy panamai offshore cégnek – írta az Origo.

Varga Zoltán a Napi.hu legfrissebb listája szerint 37 milliárdos vagyonával jelenleg a 18. leggazdagabb magyar. Az üzletember birodalmának része többek közt a Nők Lapját és Story magazint is kiadó Central Médiacsoport.

Igaz, miután a fideszes Kerényi János kiigazította a teljes magyar sajtót, miszerint

“az offshore cégek alapítása nem volt és most sem tilos Magyarországon, ezért furcsa, hogy most ekkora kampány indult az ügyben”,

meglepő, hogy a világ többi részén mégis ekkora az érdeklődés a panamázással kapcsolatban.

Igaz, a hivatkozott kormánypárti politikus feleségének és fiának több offshore hátterű cége van. A viszonylag ismeretlenebb képviselő egyébként a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója.

A panamázás

A fogalom a Panama-csatorna építésekor, az 1880-as években született: amikor az első csatornatársaság csődöt jelentett, hatalmas korrupciós botrányra derült fény. A Wikipedia meghatározása szerint panamázás alatt azóta is a tisztességesnek látszó, de valójában nyerészkedő, korrupt, törvénysértő, ezért botrányos üzelmeket illetik.

Az Origo kiderítette, hogy Varga Zoltán milliárdos vállalkozóhoz kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnik egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég.

A Dorel Securities volt 2004 és 2011 között az Árkopás Vagyonkezelő Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa. Az adatok szerint az Árkopás Kft.-t az Optima-Officium Kft. jogutódjaként tüntetik fel átalakulás esetén, ez utóbbi társaságnak Varga Zoltán 2014-ig volt az ügyvezetője. Emellett az Árkopás ugyanarra a budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, amelyre a szintén a Central-csoporthoz tartozó Central Faktor Zrt. és a Central Média Investment Kft. Az Árkopás Kft. fő tevékenysége a cégadatok szerint a vagyonkezelés. A társaság 2004 és 2014 között összesen több mint 1 milliárd forint eredményt ért el, és 2010-ben 100 millió forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak – olvasható az Origón.

Hozzátették: az Opten adatai szerint Varga Zoltán két olyan, szintén offshore-hátterű cégben töltött be vezető pozíciót, amelyek székhelye ugyancsak a Révay utcában található. Az Árkopás Kft. 2013-ig volt többségi  tulajdonosa a ADA-IMMIO Ingatlanforgalmazó Kft-nek, amelynek 2012-ig Varga Zoltán volt az ügyvezetője.

Azt is írták, hogy Varga 2013-ig a Hybrid Logistics Kft.-nek is ügyvezetője volt, ennek a cégnek a panamai Dorel Securities 2012-ig volt többségi tulajdonosa. A Hybrid Logistics a cégadatok szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével és szállítmányozással foglalkozik. A már említett három cégen kívül a Dorel Securities 2014-ig nyolc magyarországi cégnek volt hosszabb-rövidebb ideig tulajdonosa. Ezek közül négy szintén a Révay utcában volt bejegyezve – olvasható a cikkben.

Az Origo szerint Varga Zoltán mindezek mellett 2010-ben vezető tisztségviselője lett az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő nevű vállalkozásnak. A cég többségi szavazati jogát nem sokkal korábban még a Marshall-szigetekre bejegyzett Rocabella Investment Ltd. birtokolta. Az Első Magyar Tőkealap-kezelő ugyanarra a már említett budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, mint a Central Média Investment Kft., ebben a vállalkozásban többek között résztulajdonos a Central Média pénzügyi igazgatója is.

A portál Varga Zoltánt levélben kérdezte a hozzá köthető, panamai hátterű cégekről, de választ még nem kaptak.

Index

Varga Zoltán története nem egyedi, hiszen az FHB bank elnöke, Spéder Zoltán két offshore cégnek is meghatalmazottjaként tűnik fel. Az egyik évekig tulajdonolta az Index internetes hírportált kiadó CEMP nevű médiavállalatot.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »