Egy Trumpba tébolyodott, korábban vetkőzésből élő bűnözőt tartóztattak le a csőbombák miatt

Egy Trumpba tébolyodott, korábban vetkőzésből élő bűnözőt tartóztattak le a csőbombák miatt

Őrizetbe vettek egy embert a szövetségi hatóságok pénteken az amerikai demokrata párti politikusoknak, illetve a Donald Trump elnököt bírálóknak küldött csőbombák ügyében – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A gyanúsítottat Miami térségében állították elő – közölte a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő illetékese.

A hatóságok lefoglalták Cesar Sayoc fehér kisteherautóját is, amely Trumpot támogató matricákkal volt teletűzdelve, s oldalán az amerikai elnök által többször bírált televíziót, a CNN-t becsmérlő felirat virított, valamint piros célkeresztbe fogott demokrata párti politikusok arcképei is „díszítették” a járművet.

Kisteherautóban élő lecsúszott sztriptíztáncos

Az AP amerikai hírügynökség összeállítása szerint a pénzügyi nehézségekkel küzdő, kisteherautójában élő férfi korábban amatőr testépítő volt és sztriptíztáncosként kereste kenyerét, s egészen Donald Trump színre lépéséig kevés érdeklődést tanúsított a politika iránt.

Korábbi ügyvédje, Ronald Lowy zavarodott férfiként jellemezte, aki nehezen tudja kordában tartani érzelmeit.

Sayoc unokatestvére, Lenny Altieri, az AP-nek nyilatkozva keményebben fogalmazott: „tudom, hogy a fickó egy tébolyult. Mindig is magának való volt.”

Az 56 éves férfi 2016 márciusában regisztráltatta magát republikánus szavazóként, azóta a közösségi médiában Trump aktív támogatójaként ismert.

Az utóbbi hónapokban számos demokrata párti személyiség, a többi között Hillary Clinton és Barack Obama ellen kelt ki a Facebookon. Egyik legfrissebb Twitter-üzenetében Soros "Györgyöt" becsmérelte, két nappal azt követően, hogy a hatóságok szerint levélbombát küldött a milliárdos címére.

Donald Trump pénteken a Fehér Házban megerősítette, hogy őrizetben van a csőbomba-ügy egyik gyanúsítottja, és közölte, hogy „törvény teljes szigorával” fogják felelősségre vonni.

Hírdetés

„Soha nem engedhetjük meg, hogy a politikai erőszak gyökeret verjen Amerikában” – jelentette ki az elnök. Trump „hitványnak nevezte ezeket a terrorcselekményeket”, és kijelentette, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk. Az elnök dicsérte a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) az ügyben végzett „hihetetlen munkáját”. Trump „hitványnak nevezte ezeket a terrorcselekményeket”, és kijelentette, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk.

Ujjlenyomatokat és DNS-nyomokat is hagyott maga után

A nyomozás Florida déli részére és az ottani postahivatalokra összpontosult. A nap folyamán később Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az őrizetbe vett férfi ellen öt pontban emelnek vádat, köztük volt elnökök megfenyegetése miatt, és ha bűnösnek bizonyul, összesen 58 év börtönbüntetést kaphat.

Eddig senki sem vállalta magára a tucatnyi levélbomba küldését, amit a hatóságok terrorizmusnak minősítettek. Christopher Wray, az FBI igazgatója azt közölte a sajtóval, hogy részben ujjlenyomatok, részben DNS-minta alapján azonosították a gyanúsítottat. Session politikai motívumokra gyanakszik, Wray azt mondta, hogy még korai a gyanúsított indítékainak a találgatása.

Az elmúlt napokban tucatnyi csőbombát találtak az Egyesült Államok több államában és Washingtonban. A bombák címezettjei között volt Barack Obama volt demokrata párti elnök, külügyminisztere, Hillary Clinton, a CNN és Maxine Waters kaliforniai republikánus politikus, valamint Robert de Niro színész és Soros "György" milliárdos, valamennyien Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.

Trump szerint semmi oka visszavenni egy ütődött miatt

Donald Trump amerikai elnök pénteken kijelentette, hogy nem hibáztatható azért, hogy a csőbombák ügyében őrizetbe vett gyanúsított a híve.

Az amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a feltételezett elkövető cselekedeteiért nem terheli felelősség.

„Nincs helye hibáztatásnak” – hangoztatta Trump, mielőtt elindult volna egy észak-karolinai kampányrendezvényre.

„Ha megnézik, mi történt Steve Scalise-zel, azt egy másik párt támogatója követte el” – mondta Trump felidézve a 2017-ben történt lövöldözést a republikánus kongresszusi csoport baseballedzésén Alexandria városában, aminek során a republikánus párti képviselő is megsebesült.

Trump ismételten heves verbális támadásokat intézett ellenzéki demokrata párti személyiségek és a média ellen. Bírálói szerint az amerikai elnök ezzel csak tovább mélyíti az amerikai társadalom megosztottságát.

„Láthattuk a sajtó erőfeszítéseit az utóbbi órákban, hogy egy egyén sötét cselekedeteit politikai pontok gyűjtésére használja velem és a republikánus párttal szemben” – jelentette ki később Trump az észak-karolinai Charlotte városában tartott kampányrendezvényen. Hívei válaszul a CNN-t becsmérlő jelszavakat skandáltak.

(MTI – Washington Post nyomán)

Korábban írtuk: Már megint relativizálódik az a fránya holokauszt: Clintonnénak, Obamának, de még Robert de Nirónak is küldtek csőbombát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »