Egy tőről metszett gyógyszerlobbik harca: Importtilalmat vezetett be az USA a gödöllői Teva-gyár gyógyszereire

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatósága, az FDA importtilalmat írt elő a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerekre – adta hírül a Raps.org nevű egészségügyi híroldal. A tilalmat május 27-én rendelték el.

Magyar Menedék - Sitchin

A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik két olyan gyógyszerre, amelyekre nagy szükség van odakint a gyógyításban, és amelyből nem állnak rendelkezésre elégséges méretű készletek – közölte a gyógyszercég szóvivője, Denise Bradley. Az egyik a fertőzések kezelésére használt Amikacin, a másik pedig a kemoterápiás Bleomycin.

Bár a hatóság nem indokolta az importstopot, annyit azért tudni lehet, hogy a Teva januárban kapott egy úgynevezett 483-as nyomtatványt, amit általában akkor küld ki az FDA, ha megszegik a gyártási előírásokat. Ugyanilyet már 2007-ben is kapott a Teva. A januári vizsgálat a PharmaCompass nevű szakmai oldal szerint is arra jutott, hogy a gödöllői gyártás nem felel meg a jelenlegi szabályoknak.

A Teva szóvivője azt mondta, nincsenek információik arról, hogy az FDA vizsgálatai bármilyen hiányosságra rámutattak volna, és arról sem tudnak, hogy biztonsági aggályok merültek volna fel a gödöllői üzem működésével kapcsolatban. Az USA-n kívüli országokba továbbra is exportálni fogják Magyarországon gyártott termékeiket – tette hozzá.

A gyárat 2012-ben nyitották 110 millió dolláros befektetéssel, a gödöllői a világ egyik legnagyobb steril gyógyszerüzeme.

hvg


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »