Egy (több mint) 100 éves énekkar története

Egy (több mint) 100 éves énekkar története

A napokban elkészült a Pro Kultúra Füleki Férfikar jubileumi kiadványa, mely Puntigán József és Jakab József társszerzésében jelent meg.

A könyv, mely a férfikar 100 éves évfordulójának tiszteletére íródott, három részre osztható.

Az első fejezet 1920-tól 1939-ig, a kezdetektől a II. világháború kitöréséig tartó történéseket taglalja. A második fejezet az 1939 és 1949 közötti háborús évekről szól, amikor a kórus működése szünetelt, hiszen rengeteg tagot besoroztak katonának. A harmadik fejezet 1949-cel, a Csemadok megalakulásával indul. Ekkortól már a Csemadok égisze alatt, a Kovosmalt támogatásával működik a kórus.

A hetvenes években egy megújulás tapasztalható,

amikor sok új taggal bővült a csapat, és a létszám elérte az 55 főt is.

Hírdetés

Egy újabb fontos korszak veszi kezdetét a 90-es években,

amikor Fehér Miklós személyében, új karnagy kerül az énekkar élére. Vele együtt eljött a kórus aranykora, egyik elismerést nyerték a másik után.

A kötetben, melynek hitelességéhez levéltári dokumentumokat, korabeli újságcikkeket, fényképeket is felhasználtak, erről is és sok egyéb érdekességről olvashat a kedves olvasó.

„És az is büszkeség, ha az elődök álmát sikerül megvalósítani. Köszönet a könyvért, a dokumentumok feldolgozásáért a két szerzőnek, de minden más közreműködőnek, támogatónak is! Hálás szívvel” – írta közösségi oldalán Fehér Miklós.

A füleki Pro Kultúra Férfikar 100 esztendejét összefoglaló kötet megjelenését a nemzetpolitikai államtitkárság támogatta. A jubileumi rendezvényre idén ősszel kerül sor.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »