Egy szlovák férfi az indonéziai földrengésről: Sokkban voltunk. Mindenhol halott gyerekeket láttunk

Egy szlovák férfi az indonéziai földrengésről: Sokkban voltunk. Mindenhol halott gyerekeket láttunk

Csütörtökön újabb erős földrengés rázta meg az indonéziai Lombok és Bali szigetét, ahol több tucat szlovák és cseh turista tölti a nyaralását. Múlt héten már volt egy hetes erősségű földrengés az indonéz szigeteken. Akkor a helyi médiák 350 áldozatról beszéltek.

Az utolsó csütörtöki földrengés 6,2-es erősségű volt – tájékoztattak a helyi hivatalok. A szemtanúk elmondása szerint a hatalmas pánikban az emberek az utcákra futottak, nagyon sok épület pedig kártyavárként dőlt össze. A földrengést a saját bőrén élte át az egyik szlovák turista, Matúš.

Vasárnap este egy nem mindennapi rengés lepte meg a turistákat. Matúš a barátnőjével együtt az egyik helyi étteremben vacsorázott Lombok északi részén, nem messze Pemenang városától.

– mesélte az iDnes.cz-nek Matúš.

A legerősebb rengés körülbelül 15 másodpercig tarthatott, de ebben nem vagyok biztos“ – emlékezett vissza.

Cunamiveszélyre figyelmeztettek

Hírdetés

Azután, hogy a part közelében álló házikójukhoz siettek, az egyik helyi megállította őket és cunamiveszélyre figyelmeztetett. „Rögtön megfordultunk, és teljes sötétségben elkezdtünk futni be az erdőbe, majd fel a dombra“ – emlékezett vissza Matúš.

A dombon, ahol egyedüli turistaként 30 helyivel vártak, állítólag mindenki Allahhoz imádkozott. „Megfelelő magasságban voltunk ahhoz, hogy az esetleges cunami ne árasszon el bennünket. A föld azonban újra remegni kezdett, sőt az erősebb rengések során egyenesen berepedezett, majd földcsuszmlás szemtanúi lehettünk. Abban a pillanatban nem tudtuk, hogy mi tévők legyünk“.

Itthon fogalmunk sincs róla, hogy milyen egy valódi földrengés

Amikor fél órával később a cunamiriadót visszavonták, egy alacsonyabb tengerszint feletti magasságban fekvő helyre mentek, ahol a szűnni nem akaró imádságok mellett várták a pirkadatot. Reggel hat óráig mintegy 50 érezhető rengést éltek át, ám szerencsére mindegyik gyengébb volt az elsőnél.

– összegezte a szlovák turista.

iDnes.cz/Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: AP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »