Egy szicíliai érsek leállította a keresztszülők kinevezését. A 99 százalékuk nincs jól felkészülve a szerepére

Egy szicíliai érsek leállította a keresztszülők kinevezését. A 99 százalékuk nincs jól felkészülve a szerepére

Nyitókép: Lightstock

A szicíliai Catanáiában szolgáló Salvatore Gristina olasz érsek egy dekrétumot adott ki arról, hogy az ő egyházmegyéjében a keresztelésekkor és a bérmálkozásokkor nem fognak kereszt- és bérmaszülőket kinevezni. A kinevezésüket három évre állította le – írja a Postoj.sk.

A Catholic News Agency tájékoztatása szerint az érsek azt állítja, a keresztszülők amolyan „szociális szokássá váltak, amelyben a hit mértéke szinte láthatatlan“. Gristina érsek szerint a család a keresztszülőkre gyakran „szponzorokként“ tekint, és nagyon sok esetben nem teljesítik ennek a feladatnak a kanonikus elvárásait.

Egyházi feladat

 „Az egyház évszázados hagyománya azt mondja, hogy a keresztapa vagy a keresztanya a hit útján kíséri a megkereszteltet vagy a megbérmáltat“

– írta Gristina a hároméves kísérleti időszakra vonatkozó dekrétumában.

Hírdetés

A katolikus egyház kánonjoga nem határozza meg pontosan, hogy a keresztség szentségénél jelen kell-e lenniük a keresztszülőknek. A kánonjog szerint a keresztszülő feladata, hogy segítsen a megkereszteltet a keresztény élet útjára terelni. Ahhoz a keresztszülő teljesíteni tudja a feladatát, szükséges, hogy betöltse a 16. életévét, megbérmált katolikusok legyenek, a hitnek megfelelő életet éljenek és ne sújtsa őket semmilyen kánoni büntetés.

Három év a javulás érdekében

Salvatore Genchi egyházmegyei helynök az olasz Famiglia Cristiana lapnak azt nyilatkozta, bízik abban, hogy a kereszt- és bérmaszülők kinevezésének hároméves leállítása lehetőséget hoz a megújulásra, melynek keretén belül a katolikusok jobban megértik azt, hogy mit vár el az egyház a keresztszülőktől. Genchi szerint a jelenlegi keresztszülők 99 százaléka nincs jól felkészülve a szerepére.

Az egyházi képviselők azt is megjegyezték, hogy a keresztapa szerepét a maffia is átvette, amit nem éppen egyházi jelentésben használ.

  „A maffia azért használta fel a keresztapa terminust, hogy a főnökük iránt vallási tisztelettel viseltessen, még ha ez a két világ egymással teljesen összeegyeztethetetlen“  

– jelentette ki Michele Pennisi szicíliai érsek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »