Egy szenzor meghibásodása okozta a Szojuz balesetét

Egy, az első és a második fokozat szétválását jelző szenzor meghibásodása okozta a Szojuz-FG hordozórakéta október 11-i balesetét – jelentette ki Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója szerdán Moszkvában.

Húsz nappal ezelőtt, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az űrhajó helyi idő szerint 4 óra 40 perckor kezdte meg az emelkedést, a hordozórakéta egyik fokozata azonban nem a terveknek megfelelően üzemelt, ezért volt szükség a kényszerleszállásra. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Hírdetés

Nick Hague a balesetről szólva azt mondta: nagyjából 50 km-es magasságban, a világűr szélénél jártak, amikor a hordozórakéta leválásakor probléma merült fel. Emiatt meg kellett szakítaniuk az indulást, és meg kellett kezdeniük az ereszkedést. A Szojuz MSZ–10 nagyjából 30 perccel később ért földet. Az ejtőernyő kinyílása előtt az űrhajósoknak fel kellett készülniük rá, hogy a gravitációs erő hétszerese hat majd rájuk. Szerencsére semmilyen komoly sérülést nem szenvedtek az asztronauták.

A TASZSZ hírügynökség a Roszkomoszra hivatkozva szerdán azt közölte, hogy legközelebb december 3-án indíthatnak Szojuz űrhajóval kozmonautákat az űrállomásra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »