Egy spanyol bár vendégei mintegy 220 millió eurót nyertek

Egy spanyol bár vendégei mintegy 220 millió eurót nyertek

MADRID. Az északnyugat-spanyolországi Vilalba egyik bárjának vendégei mintegy 220 millió eurót nyertek a hagyományos karácsonyi spanyol lottón, az El Gordón, amelynek húzását pénteken rendezték a madridi Teatro Realban.

"Fogalmam sincs, mennyi ez a pénz" – mondta a bár tulajdonosa, a lottószelvények eladója, aki hozzátette, hogy ő maga is vásárolt valamennyit a nyertes szelvényekből.

Az El Gordo – A kövér – idei sorsolásán 2,4 milliárd eurót osztanak szét a szerencsések között, a legnagyobb összeg, amelyet egyetlen személy elvihet négymillió euró. A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy összesen 160-an vihetik haza a legnagyobb összeget, ugyanis minden számsorból 160 darab szelvényt adnak el.

Idén az északnyugati térségben, Galíciában adták el a legtöbb ilyen szelvényt, ott az emberek összesen 520 millió eurót vihetnek haza – közölte az állami lottókezelő.  

A több órán át tartó sorsolást minden évben élőben közvetíti a spanyol közszolgálati televízió és tömegek kísérik figyelemmel, hogy melyek lesznek a nyertes számok.

A sorsolást 1913 óta változatlan formában rendezik: a San Ildefonso általános iskola kiválasztott 20 diákja húzza ki a számokat és a hozzájuk tartozó nyereményeket.  

Azoknál a lottózóknál, ahol a nagy nyereményeket érő szelvényeket eladták, spontán örömünnepet tartanak: még aznap összegyűlnek a szerencsések, pezsgőt bontanak, énekelnek és táncolnak.

A karácsonyi lottó 20 eurós szelvényeit július óta árulják. Gyakori, hogy együtt játszanak a családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek vagy épp egy-egy bár törzsvendégei.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »