„Egy sorozatgyilkost nem lehet kiengedni a börtönből”

„Egy sorozatgyilkost nem lehet kiengedni a börtönből”

Huszonkét éve ül börtönben Bene László, akit 1994-ben ítéltek el négy gyilkosság és fegyveres rablások miatt. A férfit a közeljövőben szabadon engedhetik. Az egyik áldozat testvére azonban nem tudja elfogadni, hogy ez megtörténjen.

Bene László egy féreg, egy mocskos sorozatgyilkos, nem szabad kiengedni a börtönből! – mondta a Magyar Nemzetnek az 51 éves Sádt György, akinek öccse, a 23 éves egyetemista, Győző is áldozatul esett annak a bűncselekmény-sorozatnak, amelynek egyik elkövetőjét most akár ki is engedhetik. Egy kedden hozott nem jogerős döntés szerint ugyanis az 1994-ben jogerősen életfogytiglanra ítélt Bene László szabadlábra helyezhető. A végső döntés 15 napon belül születhet meg az ügyészség fellebbezése nyomán.

Benét és bűntársát, Donászi Aladárt 1994-ben ítélték el négy gyilkosság, valamint fegyveres rablások miatt. A katonatisztből bankrablóvá lett Donászi 2001-ben a sopronkőhidai fegyházban felvágta az ereit, és meghalt. – Végrehajtotta önmagának a jogos és megszolgált halálos ítéletet – mondta akkor e sorok írójának Sádt György, az úgynevezett skálás gyilkosság áldozatának testvére.

Első két gyilkosságukat a semmiért követték el

A bűncselekmény 1992. május 11-én reggel történt a XI. kerületben. Két pénzkísérő taxin érkezett a Skála Áruházhoz, amikor autójuk elé kitolatott egy Lada. Megállni kényszerültek, és egy közeli kapualjból kilépve Donászi lépett a kocsihoz. Feltépve annak hátsó ajtaját, közvetlen közelről háromszor halántékon lőtte az egyetemi tanulmányai mellett pénzkísérőként dolgozó Sádt Győzőt, aki kórházba szállítása után életét vesztette. A taxi sofőrje a Lada felé próbált menekülni. Abból a járműből szállt ki Bene, aki három golyót lőtt a férfiba puskájából. A másik pénzváltó és a fuvaros végül életveszélyes sérüléseket szenvedett, de túlélte a támadást. A pénzkísérők fegyvertelenek voltak.

A taxiban egy fillér sem volt: akkor indultak váltópénzért.

Vadászokat is öltek

A bűnbandának azonban nem ez volt az egyetlen akciója. 1991-ben Donászi Győrben megölte és kirabolta Ősz Zsigmondot; a rendőr tiszthelyettes szabadidejében pénzszállítást vállalt. Egy évvel később, az egyetemista lemészárlása után Benével közösen a Sárszentmihály közelében lévő erdőben tartottak lőgyakorlatot, a lövések hangjára odahajtó két vadászt szintén meggyilkolták. Ugyanazokat a fegyvereket használták, mint Sádt Győző megölésekor, ezen is buktak le. Két évvel Sádt Győző kivégzése után kommandósok fogták el őket.

1994-ben az életfogytiglani büntetés még maximum 25 évre szólt azzal, hogy 20 év után felül kell vizsgálni az ideiglenes szabadlábra helyezést, ám 25 év után mindenképpen ki kell engedni az elítéltet. Benét 2014-ben nem engedte ki a bíró, újabb két évet szabott ki rá, ami most telt le.

Módosítsanak törvényt!

Amennyiben a keddi döntés nem emelkedik jogerőre, Benének 2019-ig várnia kell a szabadságra. Sádt György lapunknak most kifejtette: „A vezető politikusok figyelmébe ajánlom, hogy az ilyeneket nem lehet a társadalomra szabadítani; ha ehhez törvényt kell módosítani, tegyék meg a törvényhozók.” A férfi hozzátette: amióta a kisfiam megszületett, nincs már bennem gyilkos düh a testvérem gyilkosai iránt. – Éveken át készültem arra, hogy amikor Bene szabadul, várni fogom a börtön kapujában. Letettem a bosszúról. Ám nem tudom elfogadni, hogy kiszabaduljon – mondta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »