Egy SMS-sel hozhatták működésbe a máltai újságírónő autójába rejtett bombát

A nyomozók szerdai közlése szerint egy jacht fedélzetéről elküldött SMS-üzeneten keresztül hozták működésbe a Máltán október közepén meggyilkolt, korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia autójába rejtett bombát.

A Times of Malta nevű helyi napilap szerdai jelentése szerint a rendőrség lefoglalta a három fő gyanúsított egyikének jachtját, amelynek átfésülése jelenleg is tart a lehetséges bizonyítékok után kutatva – írja az MTI.

A nyomozók elmélete szerint a George Degiorgio nevű gyanúsított a jacht fedélzetéről küldött SMS-üzeneten keresztül hozta működésbe a Galizia autójába rejtett bombát, azután, hogy zöld jelzést kapott testvérétől, Alfredtől, aki a rendőrség feltételezése szerint a bűncselekmény helyszínén tartózkodott a robbanás bekövetkeztekor. A rendőrségi források szerint a harmadik gyanúsított, Vince Muscat eközben lesből figyelte a Galizia-rezidenciát.

http://mno.hu/

A máltai miniszterelnök hétfőn közölte, hogy egy több helyszínen tartott rendőrségi akcióban nyolc embert vettek őrizetbe Máltán, akiknek közük lehet a robbantásos merénylethez.

Az 53 éves Galiziát október közepén, az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Sajtójelentések szerint az autó azt követően robbant fel, hogy az újságírónő beindította a járművet. Az TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia a gyilkossága előtt két héttel fordult a hatóságokhoz olyan bejelentéssel, hogy gyilkossági fenyegetéseket kapott. Az újságírónő ellen halálakor 42 jogi eljárás folyt rágalmazás miatt.

http://mno.hu/

Galizia a máltai kormány éles hangú bírálója volt az elterjedt korrupció miatt. Rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került. Egyik nagy port kavart cikkében arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikk megjelenése előtt is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszternek és Keith Schembrinek, Muscat kabinetfőnökének is titkos cége volt Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, de a történtek ellenére az ő pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Daphne Caruana Galizia közkedvelt blogján kívül három évtizede a The Sunday Times of Malta, a The Malta Independent és a Running Commentary adott helyet az írásainak. Tavaly a Politico kifejezetten termékeny újságíróként jellemezte, akinek a hatása országán kívül is érzékelhető volt. Még az újságírónő legvadabb kritikusai is elismerték, hogy Daphne Caruana Galizia kifogástalan a szakmájában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »